aanpassing verzekering noodzaak

Is een aanpassing van je verzekering noodzaak?

Er zijn verschillende soorten verzekeringen en het uitzoeken ervan is bij alle soorten best lastig. Er zijn heel veel opties en het is niet altijd even duidelijk wat er wel en niet binnen een verzekering valt. Als je lekkage of waterschade door de buren krijgt bijvoorbeeld, ben je daar dan tegen verzekerd? Of als je kind, dat in een andere stad studeert en woont, struikelt als hij de buurman helpt verhuizen en de televisie laat vallen, kun je daar dan iets mee? Schade door dit soort ongevallen valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Soms is het goed om te kijken of een aanpassing in je verzekering noodzaak is. Of dat iets anders nu beter bij je past omdat je situatie veranderd is. Het zou ook kunnen dat een andere verzekering op dit moment goedkoper is.

Hoeveel aansprakelijkheidsverzekeringen heb je nodig?

Meestal is één aansprakelijkheidsverzekering per huishouden voldoende. Er vallen namelijk veel mensen onder een aansprakelijkheidsverzekering. Als het jouw verzekering is val jij er zelf uiteraard onder. Naast jou zijn de volgende personen ook meeverzekerd:

  1. Je partner. Dit is alleen zo wanneer je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt.
  2. Je hoeft geen losse aansprakelijkheidsverzekering voor een thuiswonend kind af te sluiten. Dit geldt ook voor stiefkinderen en pleegkinderen die thuis wonen.
  3. Zoals de aansprakelijkheidsverzekering voor een thuiswerkend kind werkt, zo werkt de aansprakelijkheidsverzekering ook voor inwonende ouders, schoonouders en grootouders.
  4. Als je kinderen studeren en op kamers wonen is een aanpassing in de verzekering geen noodzaak. Zolang ze studeren vallen ze onder dezelfde regels van de aansprakelijkheidsverzekering als thuiswonende kinderen.
  5. Iedereen die bij je thuis logeert.
  6. Mensen die bij jou thuis aan het werk zijn zoals de oppas of een schoonmaker.
  7. Huisdieren.

Een partner waarmee je geen samenlevingscontract hebt en waarmee je niet getrouwd bent valt dus niet onder jouw aansprakelijkheidsverzekering. Ook als je wel samenwoont, is het verstandig om te zorgen dat je allebei een eigen aansprakelijkheidsverzekering hebt in dit geval.

Wat vergoedt een aansprakelijkheidsverzekering?

Er zijn veel verschillende aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen. Als je alle polissen en voorwaarden naast elkaar legt, zul je zien dat ze grotendeels op elkaar lijken. De kans dat in jouw specifieke geval een aanpassing van verzekeringen noodzakelijk is, is vrij klein. Maar waar kun je zo’n verzekering voor gebruiken? Hier volgen een paar voorbeelden:

  1. Iemand uit jouw huishouden maakt iets van een ander kapot. Je laat bijvoorbeeld een vaas vallen bij de buren.
  2. Je neemt je puppy mee naar vrienden en daar begint het beestje op de kabels te kauwen. Deze kabels gaan kapot, dat valt onder jouw aansprakelijkheid.
  3. Of dezelfde puppy besluit niet in kabels, maar in de hand van die vrienden te bijten. Hij bijt net iets te hard door en je vriend heeft letsel door jouw hond.
  4. Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar wat wel onder de verzekering valt (je hoefde immers geen losse aansprakelijkheidsverzekering voor een thuiswonend kind af te sluiten): Je kind rijdt met zijn fiets de buurvrouw aan. Dit is een verkeersongeval. Maar omdat het veroorzaakt is door iemand die verzekerd is via jouw aansprakelijkheidsverzekering wordt de letselschade vergoed.

Waterschade door de buren

Het is niet alleen goed om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor als je ‘actief’ schade veroorzaakt. Soms wordt schade veroorzaakt door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud. Dit kan ervoor zorgen dat je last krijgt van waterschade door de buren. Als de buren aansprakelijk zijn voor deze schade, valt dit onder hun aansprakelijkheidsverzekering. Zij zullen dan vanuit die verzekering de kosten van jouw schade betalen.

Wat wordt niet vergoed?

Iets wordt alleen vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering wanneer het ongeluk onbewust veroorzaakt is. Zo zal de eerdergenoemde waterschade door buren niet vergoed worden door hun verzekering als bewezen kan worden dat zij expres de kraan hebben laten lopen om lekkage te veroorzaken. Ook wanneer de schade komt door roekeloosheid, zal de verzekeraar de schade niet betalen.

Is door nieuwe technologieën een aanpassing in een verzekering noodzaak?

De technologie verandert tegenwoordig snel. In vergelijking met een paar jaar geleden zijn er veel huishoudens met steeds meer slimme apparaten. Er zijn slimme koelkasten, stofzuigers, thermostaten en nog veel meer. Ook is er vaker een duurdere inboedel dan eerder, omdat er bijvoorbeeld een drone in huis is. Behalve dat dit financiële gevolgen heeft, kan het ook gevolgen hebben voor de aansprakelijkheid. Want wie is er aansprakelijk als een zelfrijdend voertuig iets kapot maakt? Misschien is een algemene aanpassing van verzekeringen noodzakelijk. De aansprakelijkheidsverzekeringen die er op dit moment zijn, sluiten namelijk niet aan op de snelle ontwikkelingen.

Verbond van Verzekeraars: verschuivende risico’s

Het Verbond van Verzekeraars heeft een rapport geschreven waarin ze de verschuivende risico’s uitlegt. Hierin staat onder andere dat er een gat aan het ontstaan is tussen wat er in de polisvoorwaarden staat en welke behoeften klanten hebben. Er zijn twee grote onderwerpen binnen deze behoeften en risico’s. Zo verschuift een deel van wat mensen altijd met hun handen deden naar apparaten. Dit komt onder andere door de opkomst van kunstmatige intelligentie. Hoewel je geen losse aansprakelijkheidsverzekering voor een thuiswonend kind hoeft af te sluiten, is er een goede kans dat het toch niet onder de dekking valt als dit kind schade veroorzaakt door een falend intelligent apparaat. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die dingen lenen, huren of delen. Schade aan iets wat je gehuurd of geleend hebt, wordt meestal niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Om dat mogelijk te maken is een aanpassing in verzekeringen noodzaak. Het rapport geeft dan ook geen compleet uitgedachte oplossing. Het Verbond van Verzekeraars wil de mensen die betrokken zijn bij verzekeringen hiermee laten zien dat er verschuivingen zijn. Vaak zijn verzekeraars een beetje afwachtend. De hoop is dat die afwachtende houding met dit rapport een beetje verbroken wordt.

Wat kun je zelf doen?

Hoewel de technologie sneller lijkt te ontwikkelen dan de verzekeringen, is een aanpassing van je verzekering geen noodzaak op dit moment. Wel is het altijd goed om eens in de zoveel tijd te kijken of er iets erg verschilt tussen jouw polis en die van een andere verzekeraar. Als iemand anders letsel bij jou veroorzaakt, is de kans erg groot dat hij of zij een aansprakelijkheidsverzekering heeft. Deze verzekering zal dan de schade die jij opgelopen hebt moeten betalen. Dit kan pas gebeuren en afgerond worden wanneer de ander de aansprakelijkheid aanvaard. Soms is dit een erg lastige situatie. Als jij in zo’n situatie zit, kan een letselschade advocaat van SAP je helpen.

Een letselschade advocaat heeft veel ervaring in dit soort zaken. Alle advocaten van SAP hebben dit soort dingen veel vaker bij de hand en weten hoe ze het proces aan moeten gaan. Ze weten ook wat er verderop in het proces nog gaat gebeuren. Op deze manier kunnen ze de zorgen die je nog hebt alvast wegnemen. Als je wil weten wat een van onze advocaten voor jou kan doen, dan kun je op verschillende manieren contact met ons opnemen. Het eerste contact is altijd gratis en vrijblijvend. Daarna betaalt de aansprakelijke partij eigenlijk bijna altijd alle kosten. Je kunt telefonisch, via de mail of via een contactformulier contact opnemen. Een van de letselschade advocaten bespreekt dan samen met jou wat er verder mogelijk is en hoe we je zo goed mogelijk kunnen helpen.