Aandoeningen aan longen en luchtwegen

Aandoening aan longen en luchtwegen

Iemand die een aandoening heeft aan longen en luchtwegen zoals astma, bronchitis of emfyseem, heeft onder andere te maken met kortademigheid. Naast kortademigheid kan een aandoening aan longen en luchtwegen zorgen voor vermoeidheid, slecht slapen en verwardheid. Daarnaast leiden zulke ziekten vaak tot emotionele spanning: patiënten kunnen bang zijn om te weinig lucht binnen te krijgen en daardoor te stikken. Patiënten met longziekten willen deze angst vaak vermijden. Dit kan tot gevolg hebben dat je de dingen die deze klachten versterken, minder gaat doen. Dit kunnen ook dingen zijn die je plezier opleveren. Hierdoor kan een longziekte de kwaliteit van leven verminderen.

Astma

Astma is een van de meest voorkomende aandoeningen aan longen en luchtwegen. Bij deze longziekte zijn de luchtwegbuisjes in de longen altijd ontstoken. In Nederland hebben zo’n 600.000 mensen astma. Deze ziekte uit zich vaak in ‘aanvallen’. Tijdens een aanval heb je het extra benauwd en wordt het hoesten erger. Dit komt door het opzwellen van de slijmvliezen in neus, keel en longen. De spieren die om de luchtwegen zitten, trekken samen bij een aanval van deze aandoening van longen en luchtwegen. De longen raken overvol met lucht, maar deze lucht kan niet snel genoeg ververst worden. Tijdens een dergelijke astma-aanval kun je minder lucht in- en uitademen. Hoewel dit een angstig gevoel op kan leveren, is het niet direct gevaarlijk.

Behandeling longziekten

Wanneer je met een aandoening aan longen en luchtwegen naar de huis- of longarts gaat, kan deze verschillende behandelingen voorschrijven. Specifieke symptomen kunnen behandeld worden met passende medicatie, zoals in de vorm van de bekende puffer bij astma. Voor andere longziekten zijn andere medicijnen beschikbaar.

Een slechtere algehele conditie werkt negatief op longziekten. Veel artsen raden daarom een longrevalidatieprogramma aan. Dit helpt niet alleen de conditie, maar ook de omgang met de longziekte. Door het beter leren omgaan met de beperkingen die een aandoening aan longen en luchtwegen met zich meebrengt, verbetert de gehele kwaliteit van leven. Dit soort programma’s kunnen uit verschillende onderdelen bestaan, zoals:

  1. Het aanleren van ademhalingstechnieken
  2. Conditietraining
  3. Het opbouwen van een actievere levensstijl met behulp van sport
  4. Emotionele ondersteuning wanneer dit nodig is
  5. Eventuele arbeidsreïntegratie

Deze onderdelen maken het gemakkelijker om met longziekten zoals astma te leren leven of het oude leven weer op te pakken of te verbeteren.

Beroepsziekte astma

Sinds juni 2022 komen mensen met de beroepsziekte astma in aanmerking voor een schadevergoeding voor longziekten. Het gaat hierbij om allergische astma. Deze vergoeding voor astma is mogelijk wanneer werkzaamheden deze aandoening aan longen en luchtwegen verergeren of laten ontstaan. De aandoening aan longen en luchtwegen kan ontstaan of verergeren door een allergische reactie op een gebruikte stof, of irritatie door herhaaldelijk blootstellen aan een bepaalde stof.

Een schadevergoeding bij longziekten

Niet alle longziekten zijn chronisch. Ook een klaplong (pneumothorax) wordt gezien als longziekte. Een klaplong kan het gevolg zijn van een ongeluk, of spontaal ontstaan. Wanneer je een klaplong krijgt door een ongeval op de werkvloer, spreken we van een bedrijfsongeval. Je hebt recht op een schadevergoeding bij longziekten die het gevolg zijn van een bedrijfsongeval. Als je hier meer over wilt weten, kun je vrijblijvend contact met SAP Letselschade Advocaten opnemen.