Hersenschudding

Een hersenschudding na een ongeval

Veel ongevallen leiden tot lichamelijke klachten. Bij het ene ongeval heb je er meer kans op, of is het letsel erger dan bij het andere ongeval. Zo is de kans op wond groter wanneer je gebeten wordt door een hond en is de kans op een hersenschudding groter bij een ongeval met impact.

Langdurig last van een hersenschudding

Als je een hersenschudding hebt, heb je last van een licht trauma in de hersenen. Het wordt veroorzaakt door een klap op het hoofd of als het hoofd ergens tegenaan bots. Bijvoorbeeld wanneer je een bedrijfsongeval hebt en van een ladder valt. Of wanneer je in een verkeersongeval terecht komt en je door de kracht van de airbag hard met je hoofd tegen de hoofdsteun geslagen wordt. Op zo’n moment worden je hersenen letterlijk even door elkaar geschud. Een hersenschudding kan blijvende schade veroorzaken.

Hoe lang heb je last van blijvende klachten na een hersenschudding?

Het is bij een zware hersenschudding normaal dat je er lang blijvende klachten aan overhoudt. Je kunt ervan uitgaan dat je lichaam zes maanden tot een jaar nodig heeft om van een zware hersenschudding te herstellen. Als je na een jaar nog steeds dezelfde klachten hebt, is er een goede kans dat de klachten niet meer weggaan.

Blijvende gevolgen na een hersenschudding

Er zijn verschillende klachten die aan kunnen houden na een hersenschudding. Je kunt bij blijvende gevolgen na een hersenschudding aan de volgende dingen denken:

  • Hoofdpijn
  • Bewusteloosheid. Als je na een klap op je hoofd een tijdje buiten bewustzijn bent geweest, is er een grote kans dat je een hersenschudding hebt opgelopen bij die klap;
  • Geheugenverlies. Het geheugenverlies hoeft niet alleen van het ongeval zelf te zijn. Geheugenverlies als blijvende klacht na een hersenschudding kan ook later nog aan blijven houden;
  • Verwardheid;
  • Misselijkheid. Je kunt misselijk zijn zonder over te hoeven geven, maar veel mensen moeten na het oplopen van een hersenschudding ook één of meerdere keren overgeven;
  • Duizeligheid. Omdat je hersenen een klap hebben gehad en door elkaar geschud zijn kan het moeilijk zijn om stevig te lopen;
  • Vermoeidheid en moeite met slapen;
  • (Kleine) kinderen kunnen opvallend stil zijn en juist niet huilen, hoewel je dat na zo’n klap juist wel zou verwachten. Is je kindje opvallend stil na een val of klap op het hoofd? Ga dan altijd even naar de huisarts voor verdenking op een hersenschudding.

Een hersenschudding na een ongeval

Als het slachtoffer bent van bijvoorbeeld een verkeersongeval komt er een hoop op je af. Een beetje hoofdpijn krijgt dan soms niet genoeg aandacht. Het komt dan ook voor dat een hersenschudding pas later ontdekt wordt. Ook al is het al wat later, als je hoofdpijn blijft houden is het belangrijk om alsnog langs een huisarts te gaan.

Blijvende gevolgen van een hersenschudding na een ongeval

Als je langdurige klachten overhoudt na een hersenschudding kan dit grote gevolgen hebben. Zowel voor jou als slachtoffer, als voor je omgeving. Wanneer de hersenschudding veroorzaakt is door een ongeval waar jij geen schuld aan hebt, is dit extra vervelend. Je hebt dan, net als bij alle andere soorten letsel waar je zelf geen schuld aan hebt, recht op een schadevergoeding. Bij langdurig aanhoudend letsel kan het soms lastig zijn om te weten waar je recht op hebt en op hoeveel. Daarom is het heel verstandig om in zulke gevallen een letselschade advocaat in de arm te nemen. Een letselschade advocaat van SAP Letselschade advocaten heeft dit al veel vaker bij de hand gehad. Hierdoor weet hij of zij precies wat er moet gebeuren en hoe jij alles kunt krijgen waar je recht op hebt.

Schadeclaim na een hersenschudding

Onder een schadeclaim na een hersenschudding vallen veel verschillende dingen. Zo kun je denken aan:

  • Medische kosten, zowel direct als van het hele herstelproces;
  • Aanschafkosten voor hulpmiddelen’;
  • Reiskosten. Bijvoorbeeld van en naar het ziekenhuis, maar ook naar andere plekken omdat je zelf geen auto meer kunt rijden;
  • Misgelopen inkomsten omdat je minder kunt werken.

Hiernaast zijn er nog een hoop andere kosten die je terug kunt krijgen.

 

Wil jij ook eens praten met een letselschade advocaat om te zien hoe jij het best geholpen kunt worden? Je kunt vrijblijvend en gratis contact opnemen. Dit kan telefonisch, via whatsapp of het contactformulier.