Letsel door dieren? Wat te doen?

Letsel door dieren? Wat te doen?

Dieren zijn dan wel onze grootste vrienden, toch kunnen ze soms ook onverwacht uit de hoek komen. Letterlijk en figuurlijk, want je zal zeker niet de eerste Nederlander zijn die in aanrijding komt met een zichzelf uitlatende koe. Over het algemeen is het de eigenaar of de bezitter van het dier dat zal moeten opdraaien voor de letselschade, aangezien de koe natuurlijk geen rijkelijk gevulde spaarrekening ter beschikking heeft. Wat je moet doen na letsel door dieren? Wij leggen het kort voor je uit.

Laat de schade vaststellen

Een objectieve vaststelling van de schade is altijd belangrijk en dient zo snel mogelijk te gebeuren na het voordoen van het (letsel)schadegeval. Bij een aanrijding van een koe zal de materiële schade vastgesteld worden door de garagist en zal de fysische letselschade vastgesteld worden door een arts. Bij een beet door een hond ga je best ook zo snel mogelijk langs bij een arts, aangezien hier gruwelijke ontstekingen en aandoening uit voort kunnen komen en dit soms pas na verloop van tijd. Wordt jouw dier aangevallen door een ander dier? Het zal zeker niet de eerste vriendelijke viervoeter zijn die een minder aangename soortgenoot tegen de hondenborst stoot. Ook hier is een schadevergoedingmogelijk, maar spreken we wel van materiële schade (ons Burgerlijk Wetboek noemt een dier immers een ‘materieel goed’ en plaatst het hiermee op dezelfde hoogte als voorwerpen) en zal je de schade moeten laten vaststellen door een dierenarts.

Stel de eigenaar of bezitter aansprakelijk

Word je op straat aangevallen door een hond die een tuin uitsnelt, dan is het vinden van de aansprakelijke eigenaar vaak kinderspel. Soms kan het echter een stuk ingewikkelder zijn en kan een dier al ettelijke kilometers aan het dolen zijn. In dat geval is het veel moeilijker om de aansprakelijke eigenaar op het spoor te komen. Wanneer je na het ongevalde politiediensten verwittigd zullen zij alles in het werk stellen om de eigenaar van het dier op te sporen, maar ook dat kan soms onvoldoende blijken. Indien er geen eigenaar of bezitter aansprakelijk gesteld kan worden, zal je spijtig genoeg de schade zelf moeten dragen. Kan er wel een eigenaar aansprakelijk gesteld worden? Dan verstuur je zo snel mogelijk een aangetekende brief om de eigenaar/bezitter op de hoogte te stellen van de opgelopen schade, de eventuele nog op te lopen schade en het feit dat je hem of haar aansprakelijk stelt voor die schade. Eventueel zal de eigenaar contact opnemen met zijn verzekeraar om de aansprakelijkheidstelling verder af te handelen.

Contacteer een letselschade advocaat

Heb je schade opgelopen en wens je de andere partij hier (terecht) voor aansprakelijk te stellen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een letselschade advocaat . Zo’n letselschade advocaat kan helpen om de schuldvraag te beantwoorden en de exacte schadeclaim op te stellen. De top letselschade advocaten van SAP zijn op de hoogte van de meest recente rechterlijke uitspraken en behartigen de belangen van hun slachtoffers in al hun details. Neem contact met ons op en bespreek je verhaal vrijblijvend.