Letselschade gebroken rug

Letselschade gebroken rug

Wanneer we met de rug tegen de muur staan, kunnen we geen kant meer op. Wanneer we een brede rug hebben kunnen we dan weer heel wat verdragen. In de linguïstiek speelt de rug een belangrijke rol. Dat is niet eens prodigieus: de ruggengraat vormt het fundament van het lichaam. De opeenstapeling van zenuwen en botten zorgen voor essentiële verbindingen. Bij een gebroken rug kan het leven dan ook voorgoed veranderen.

Stabiele breuk in de rug

In een minder ernstige variant gaat het om een stabiele fractuur van de wervelkolom. Hierbij is niet altijd een operatie noodzakelijk maar zal men een brace of korset verkiezen. Wel kan men bedrust opleggen waardoor men minimaal tijdelijk arbeidsongeschikt is. Die bedrust is vaak cruciaal om een afname van de bloeduitstortingen te bewerkstelligen. Een korset moet je bovendien zes tot twaalf weken dragen om nadien revalidatie te ondergaan met behulp van een fysiotherapeut.

Instabiele breuk in de rug

Bij een instabiele breuk is een operatie bijna altijd nodig. Hierbij is er een groter risico op neurologische uitval en beschadiging van het ruggenmerg. Bedrust in gestrekte toestand is hier noodzakelijk. Verplaatsen in het bed dient te gebeuren door een verpleegkundige die het lichaam zal wegdraaien terwijl het zich gestrekt dient te houden. Voor de operatie wordt altijd een blaaskatheter aangebracht. De operatie zelf geschiedt via de rugzijde waarbij staven en schroeven in de rug geplaatst worden. Eventueel zal een neurochirurg de operatie bijwonen. De operatie bij een instabiele breuk brengt heel wat risico’s met zich mee. De eerste dagen na de operatie is er een groter risico op nabloedingen. Ook zal een operatie niet altijd het herstel van de zenuwbeschadiging inluiden. Er blijft dan ook een risico op extra pijn, gevoelsstoornissen en verlies van kracht. Een operatie van een instabiele breuk verhoogt eveneens de kans op een trombose of een longembolie. Over het algemeen zal de patiënt dan ook dagelijks zichzelf een bloedverdunnend medicijn moeten inspuiten. Tot slot is er het risico dat schroeven of staven breken ten gevolge van niet-genezende wervels. Dat gaat dan weer gepaard met ernstige pijnklachten.

Leefregels na letselschade door gebroken rug

Indien het gaat om een instabiele breuk, krijgt de patiënt altijd heel wat leefregels opgelegd. Dit is ook het geval indien er een betrekkelijk herstel mogelijk is. Zo zal de patiënt langdurig geen wagen mogen besturen, niet mogen fietsen en niet mogen zwemmen. Ook het maken van bepaalde bewegingen (bv. vang- of trekbewegingen) worden nadrukkelijk verboden. Zitten mag niet langdurig gebeuren en mag niet onderuitgezakt geschieden. Activiteiten zoals koken dienen dan weer halfzittend en met gestrekte rug te gebeuren. Het slachtoffer zal ook geen zware objecten mogen tillen (> 5 kilogram) en geen zware huishoudelijke taken mogen uitvoeren. De patiënt zal minimaal een jaar niet meer mogen roken, hoewel dat niet per se een nadeel hoeft te zijn.

Dwarslaesie: een ernstige variant van een gebroken rug

Een ernstige vorm van een gebroken rug is een dwarslaesie. Hierbij is er sprake van een onderbreking van de zenuwen in het ruggenmerg van het slachtoffer. Het kan gaan om een complete of een incomplete dwarslaesie, afhankelijk van het feit of de zenuwen al dan niet geheel zijn doorgesneden. Enkel in het tweede geval is gedeeltelijk herstel mogelijk. Hoe dan ook zal (gedeeltelijke) verlamming van het lichaam optreden. SAP Letselschade Advocaten heeft een ruime expertise in het vorderen van een schadevergoeding bij een dwarslaesie. Uiteraard geldt dat ook voor een klassieke (in)stabiele gebroken rug of andere vormen van letselschade. Tijdens een gratis gesprek gaan we voor u na wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard komen we bij u thuis of in het ziekenhuis langs indien u zelf het bed niet zomaar kan verlaten.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down