tibiaplateaufracturen

Tibia plateau fractuur

Informatie over tibiaplateaufracturen 

Elk jaar opnieuw krijgt onze letselschade advocaat te maken met slachtoffers met een tibia plateau fractuur. Een tibia plateau fractuur is een heel vervelende fractuur die vaak in blijvende klachten resulteert. Zo'n tibia plateau fractuur kan onder andere na een verkeersongeval ontstaan. We lichten toe wat een tibia plateau fractuur is, hoe het ontstaat en hoe een tibia plateau fractuur kan worden behandeld. 

Wat zijn tibiaplateaufracturen?

Een tibiaplateau-fractuur is een fractuur ter hoogte van het kniegewricht van het onderbeen. Bij deze fractuur kan het bot gebroken zijn, maar bij een tibia-fractuur behoort ook een verbrijzeling tot de mogelijkheden. Een breuk ter hoogte van het tibiaplateau kan worden vastgesteld op basis van een lichamelijk onderzoek, een CT-scan of een röntgenfoto. Om te begrijpen wat een tibiafractuur is, is enige kennis van fracturen en van de tribia anatomie wenselijk.

Wat is een fractuur?

Een fractuur wordt ook wel eens een botbreuk genoemd. Het is een verzamelnaam voor diverse medische aandoeningen. Het gaat van een klein scheurtje in het bot tot een complete verbrijzeling. Bij een fractuur treden er vaak zwellingen en bloeduitstortingen op. Het is dan niet langer mogelijk om normaal te bewegen. Er zijn verschillende soorten fracturen mogelijk. Een voorbeeld hiervan is een crurisfractuur, ook wel eens een gebroken onderbeen genoemd. Ook bij bijvoorbeeld een scheurtje in het bot van het onderbeen is er sprake van een crurisfractuur (of onderbeen fractuur). Denk daarnaast aan bijvoorbeeld een scheenbeen-breuk, een tibiaplateaufractuur of een patella fractuur (een gebroken knieschijf).

Anatomie van de knie: hoe ziet een knie eruit?

De knie of de articulatio genus is een gewricht in het been. Dit gewricht is qua vorm te vergelijken met een scharnier. Het maakt het mogelijk dat het bovenbeen en het onderbeen kunnen buigen en strekken. Het vormt met andere woorden een flexibele verbinding tussen het bovenbeen en het onderbeen. Bij het bewegen van de knie zijn er drie botstukken en twee gewrichten betrokken:

  • Dijbeen: het botstuk dat zich in het bovenbeen bevindt
  • Tibia of het scheenbeen: het botstuk dat zich in het onderbeen bevindt
  • Patella: het bot aan de voorzijde van de knieschijf
  • Het bovenbeengewricht en het gewricht tussen het bovenbeen en de knieschijf

Bij de bescherming van de knie en de goede werking ervan, zijn er talloze spieren, weefsels en banden betrokken. Ook het kraakbeen speelt een belangrijke rol bij de bescherming. Ter bescherming van het gewricht zit er bovendien een beschermende schijf vooraan de knie, ook wel de knieschijf genoemd.

Wat is een plateau?

Het gaat natuurlijk niet om een plateau van een bureau, maar een tibial plateau kan wel enigszins worden vergeleken met een bureau-plateau. Een tibiaal plateau is een plateau van de knie, het dragende gedeelte van het scheenbeen. Het is met kraakbeen bedekt en het is hierdoor heel glad. Te midden van het plateau zitten de kruisbanden. 

Ontstaan van een tibia plateau fractuur

Een tibia plateau fractuur kan op verschillende manieren ontstaan. Vaak ontstaat het door krachten die met veel geweld inwerken, bijvoorbeeld bij een val van grote hoogte of bij een verkeersongeval. Hierbij beweegt de knie meestal naar buiten toe. Er komt dan veel te veel druk op het plateau te staan, waardoor het breekt. Bij een tibia plateau fractuur zakt een deel van het plateau in veel gevallen in, waarbij er ook kraakbeenbeschadiging optreedt. In veel gevallen is er bij een tibia plateau fractuur ook sprake van schade aan de kruisbanden en/of de meniscus. Bovendien kunnen er bij een tibiaplateau-fractuur complicaties optreden. 

Tibiaplateau-fractuur: behandeling

Bij een breuk van de knie (plateau) zijn er verschillende behandelingen mogelijk. In het beste geval volstaat bij een gebroken knie gips. Het is dan gedurende een lange tijd niet toegestaan om op het been te staan, omdat er een risico is op inzakking. Meestal heeft de kniebreuk dan zes tot twaalf weken nodig om te genezen, waardoor sporten na een tibiaplateau-breuk niet snel mogelijk is. In veel gevallen gaat men na een tibia plateau fractuur over tot een operatie. Men bevestigt dan een plaat met schroeven, soms zelfs meerdere platen. Er is een risico op complicaties, zoals vaat- en zenuwletsels, aanhoudende pijnklachten en vroegtijdige gewrichtsslijtage. Na de behandeling van een tibia plateau fractuur is begeleiding door een fysiotherapeut altijd noodzakelijk.