Botbreuken

open botbreuk

Kenmerken van en complicaties bij een open botbreuk

De kenmerken van een open botbreuk zijn gelijkaardig ten opzichte van de kenmerken van een gesloten botbreuk. Toch is er ook een belangrijk verschil: in de buurt van de breukplaats is er een wond. Dit komt omdat het bot door de huid naar buiten steekt. Deze wond bloedt, waardoor er ook bloedwonden op de kleding zichtbaar kunnen zijn.


Wat is een open botbreuk?

Een open botbreuk is een botbreuk waarbij ook huidschade optreedt. Zowel de omliggende weefsels als de huidbarrière zijn hierbij beschadigd. De open botbreuk ontstaat door de grote kracht die wordt uitgeoefend en doordat een scherp botpunt door de huid heen kon steken.


Eerste acties bij een open botbreuk

Wanneer je merkt dat er sprake is van een open botbreuk, is het belangrijk om de wond snel af te dekken. Zo voorkom je infecties. Kleding volstaat hiervoor. Als er geen kleding op de wond zit, dek je de wond af met behulp van een gaaskompres en een kleefpleister. Hiervoor heb je wellicht hulp nodig. Het is namelijk nodig om het lichaamsdeel onbeweeglijk te houden terwijl het wordt afgeplakt. Uiteraard is het belangrijk om zo snel mogelijk professionele hulp te zoeken. Als er bij de open wond sprake is van een actieve bloeding, bijvoorbeeld omdat bloedvaten zijn geraakt, moet er druk op de wond worden uitgeoefend.


Complicaties bij een open botbreuk

Een open botbreuk wordt ook wel eens een gecompliceerde fractuur genoemd. Er treden dan ook eenvoudig complicaties op. Dit komt omdat het menselijke bot heel slecht bestand is tegen ziektekiemen. De blootstelling aan de buitenlucht kan dan ook ernstige infecties en zelfs botverlies veroorzaken. Daarom zal men vrijwel altijd meteen een antibioticabehandeling opstarten. Tegelijkertijd verloopt de genezing vaak heel slecht. Bij een gesloten botbreuk treedt er automatisch een hematoom op, wat bijdraagt aan een correct genezingsproces. Bij een open botbreuk is dit niet het geval. Daarom zijn er meer ingrijpende behandelingen nodig.


Schadevergoeding bij een open botbreuk

Een open botbreuk veroorzaakt veel pijn en kan ervoor zorgen dat je niet langer kan werken of sporten. Tegelijkertijd moet je kosten maken, bijvoorbeeld voor het eigen risico van de ziekteverzekering. Als iemand anders aansprakelijk is voor je letsel, krijg je een schadevergoeding. Dit kan bijvoorbeeld een tegenstander in een sportwedstrijd zijn of een weggebruiker. Lees er meer over op deze website of neem contact met ons op voor meer informatie.