rubberkorrels

Letsel op de sportvereniging

Je gaat naar je sportvereniging omdat het goed voor je is en omdat je het leuk vindt. Toch is sporten ook zeer ongeval-gevoelig. Het is een plek waar gemakkelijk ongelukken gebeuren en relatief veel letsel opgelopen wordt. Mensen zijn fanatiek en enthousiast en kunnen hierdoor soms anders reageren dan ze zouden doen als ze alles goed doordenken.

Een goede omgeving (ook voor letsel)

Hoewel het op de sportvereniging draait om teamgevoel, lichamelijke activiteit en plezier, is de omgeving niet altijd alleen maar positief. Helaas is er ook een goede omgeving voor letsel op de sportvereniging. Dit letsel kan zowel groot als klein zijn. Zo kun je een blauwe plek oplopen als je valt, maar met wat meer pech draait je knie uit de kom of loop je een hersenschudding op. De sportverenigingen zelf moeten zich dan ook goed bewust zijn van de risico’s die hun sport met zich meebrengt. Hier kan de sportvereniging aan meewerken door te zorgen voor goede trainers, goede trainingen en de aanwezigheid van EHBO’ers. Dit verkleint het risico op letsel op de sportvereniging.

Soorten letsel op de sportvereniging

Het soort letsel dat je kunt oplopen op een sportvereniging verschilt natuurlijk per sport. De kans op een knieblessure is bij voetbal bijvoorbeeld groter dan bij boogschieten. De meest voorkomende soorten letsel op sportverenigingen zijn verstuikingen ne verstrekkingen. Dit zijn hele vervelende ongevallen, maar herstellen vaak wel volledig. Bij sporten waar contact is of waar over de grond gedoken of getackeld wordt, komen ook veel schaafwonden voor. Letsel op de sportvereniging kan worden tegengegaan door als vereniging goed te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Dit gaat zowel om spelregels, maar ook om bijvoorbeeld regels met betrekking tot kleding.

Protocollen

Niet al het letsel dat je op kunt lopen op een sportvereniging heeft met de sport te maken. Er kan ook sprake zijn van noodgevallen. Het is belangrijk dat een sportvereniging de juiste protocollen heeft voor noodgevallen. Bij een noodgeval kun je bijvoorbeeld denken aan een brand. Een protocol dat duidelijk beschrijft wat er in zo’n situatie moet gebeuren helpt letsel op de sportvereniging te voorkomen. Uiteraard is het dan ook van belang dat degenen die op de vereniging aanwezig zijn, weten wat er in het protocol staat.

Beperking van de risico’s

Letsel op de sportvereniging kan dus veel verschillende vormen aannemen. Door goede voorlichting, protocollen en preventie kan het risico beperkt worden. Heb jij letsel opgelopen op de sportvereniging en was dit niet jouw schuld? SAP Letselschade Advocaten kan dan helpen. Het eerste contact is altijd gratis en vrijblijvend. Als je contact opneemt, bespreekt een advocaat met jou wat de mogelijke vervolgstappen zijn.