stoeptegel

Letsel door losliggende stoeptegel

Soms loop je over straat en kijk je meer naar beneden dan om je heen. Op sommige plekken liggen namelijk veel stoeptegels scheef of los. En struikelen over een losliggende stoeptegel is sneller gebeurt dan je wil.

Is de gemeente aansprakelijk bij een losliggende stoeptegel?

Je kunt vervelend letsel oplopen wanneer je struikelt over een losliggende stoeptegel. Het is fijn wanneer je de schade van dit letsel ergens kunt verhalen. Kan dit bij de gemeente? Er wordt van de gemeente verwacht dat zij de kwaliteit van alle stoepen in het gebied met regelmaat controleert. Als dan blijkt dat de kwaliteit niet voldoende is, moet hiernaar gehandeld worden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er veel losliggende stoeptegels zijn. Hierbij is het belangrijk om te zien dat ze regelmatig moet controleren. Je kun niet van een gemeente verwachten dat iedere losse stoeptegel direct gezien en verholpen wordt. Hier is de mankracht niet voor en ook hebben de gemeentes hier het geld niet voor.

Opletten

Daarnaast zijn er ook verwachtingen voor jou als voetganger. Het is namelijk wel de bedoeling dat je zelf ook oplet waar je loopt. Het gaat dan niet alleen om losliggende stoeptegels, maar ook om andere dingen die op jouw route liggen. Kleine dingen en stoeptegels die een beetje schuin liggen zijn toegestaan. Ook als de hele stoep scheef ligt, wordt er van je verwacht dat je goed oplet waar je loopt.

Gevaarlijke situaties door losliggende stoeptegels

De gemeente is wel aansprakelijk voor het letsel en de schade als je die opgelopen hebt door een gevaarlijke situatie die de gemeente had kunnen herstellen. De gemeente moet dus tijd gehad hebben om de losliggende stoeptegel te verwijderen en vervangen. Dit betekent dat als iemand net een stoeptegel uit de stoep gehaald heeft en jij struikelt daar een kwartier later over, de gemeente niet aansprakelijk is voor de gevaarlijke situatie. De gemeente heeft dan nog geen tijd gehad om er iets aan te doen.

Als verschillende mensen al over langere tijd al een klacht hebben ingediend over een bepaalde stoep of stoeptegel, dan mag er van de gemeente verwacht worden dat ze er iets aan doet. In zo’n geval is de gemeente dan dus ook waarschijnlijk wel aansprakelijk.

Wanneer is een situatie gevaarlijk?

Iedere situatie is verschillend. Je kunt dan ook niet vooraf bij elke situatie al zeggen of het een gevaarlijke situatie is. Er zijn wel een paar vaste punten waarnaar gekeken wordt. Deze punten zijn opgesteld door het CROW. Het CROW is een kennisinstituut voor infrastructuur en verkeersveiligheid. Als je over een losliggende stoeptegel gestruikeld bent, moeten de situatie en stoeptegel dus langs een aantal punten gelegd worden. Onder deze punten vallen bijvoorbeeld:

  1. Hoeveel hoger lag deze stoeptegel dan de bedoeling was?
  2. Hoe ziet de stoep er verder uit?
  3. Wist de gemeente van de situatie en de losliggende stoeptegel?
  4. Hoe groot was de kans op een ongeluk?

Wat kun je zelf doen na een ongeluk met een losliggende stoeptegel?

Als je gestruikeld bent over een losliggende stoeptegel is het goed om even een foto van de situatie te maken. Dan kun je later laten zien hoe de stoeptegel erbij lag en waarom dat eventueel gevaarlijk was.

Zoals gezegd is iedere situatie anders. Als je hulp nodig hebt omdat je bijvoorbeeld wilt weten of in jouw geval de gemeente aansprakelijk is voor jouw letsel, dan kun je contact met ons opnemen. Het eerste contact is altijd gratis en vrijblijvend. SAP Letselschade Advocaten heeft letselschade advocaten in dienst die veel ervaring hebben met zulk soort ongevallen en letsel. Daardoor kunnen ze jou heel goed adviseren en helpen.