stoeptegel

Gevallen op straat, is de gemeente aansprakelijk?


Wanneer je ten val komt nadat je zelf iets op de keukenvloer hebt laten slingeren, is het duidelijk dat het je eigen schuld is. Soms is het minder duidelijk je eigen schuld als je valt. Of is het heel duidelijk niet je eigenschuld als je letsel oploopt door een val. Je kunt niet altijd jezelf de schuld geven als je buiten op straat valt. Dan kun je ook vallen door bijvoorbeeld onafgemaakte stoepranden, loszittende tegels of losliggende takken. Soms is de gemeente dan aansprakelijk. Als je valt door iets waar de gemeente aansprakelijk voor is, dan kun je de gemeente aansprakelijk stellen na je val. Dit betekent dat de gemeente dan moet betalen voor de kosten die je gemaakt hebt na het ongeval. Dit zijn kosten die je niet gemaakt zou hebben als het ongeval niet plaatsgevonden had. 

Het wordt steeds drukker in dorpen en steden. Daardoor moet je, als je lopend ergens naartoe gaat, vaak manoeuvreren tussen onhandig geplaatste fietsen en scooters. Maar lang niet iedereen kan zich even goed aanpassen, want steeds meer mensen en met name senioren, komen ten val in de openbare ruimte, soms met serieus letsel tot gevolg. De openbare ruimte is de plaats die voor iedereen toegankelijk is. Dit is dus bijvoorbeeld de straat. Maar ook gebouwen zoals publieke scholen en gemeentehuizen gelden als openbare ruimte. 

Steeds meer valincidenten

Vorig jaar kwamen maar liefst 8.100 ouderen ten val, waardoor zij naar de eerste hulp toe moesten. Dat aantal is fors gestegen in vergelijking met enkele jaren geleden; het percentage valincidenten steeg namelijk van 18% naar 30%. De belangrijkste oorzaken van de valpartijen zijn scheuren in het beton, losliggende tegels en slecht zichtbare stoepranden. Deze obstakels zijn, met name voor ouderen, letterlijke struikelblokken. 

Maar wat als je valt op de openbare weg, door bijvoorbeeld te struikelen over een slecht zichtbare stoeprand? Is dat dan je eigen schuld? Of kun je hiervoor een overheidsinstantie aansprakelijk stellen, zoals bijvoorbeeld de gemeente? 

Zorgplicht gemeente

Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk de gemeente voor de geleden en te lijden schade aansprakelijk te stellen. In dit soort situaties heeft de gemeente namelijk een zorgplicht. Dit betekent dat de gemeente ervoor moet zorgen dat de openbare ruimte en openbare weg veilig zijn, zoals het goed onderhouden van een weg of stoep. Mocht er toch sprake zijn van een gevaarlijke situatie, dan moet de gemeente hiervoor waarschuwen. 

Daarentegen heeft de gemeente geen garantieverplichting, wat betekent dat de staat van de weg of stoep perfect moet zijn. Er wordt van de weggebruiker of voetganger namelijk een zekere mate van oplettendheid verwacht. Je kunt je voorstellen dat een scheur in de weg of een losliggende tegel een punt van discussie kunnen zijn. Hiervoor wordt gekeken naar de omstandigheden van het geval. 

De omstandigheden

In sommige situaties kan de gemeente aansprakelijk zijn. Om te kunnen beoordelen of de gemeente tekort is geschoten in haar zorgplicht, wordt onder andere gekeken naar; 

1. Hoe erg de oneffenheid van het wegdek of de stoep is; 

2. Of de gemeente op de hoogte is van het gebrek; 

3. Of de gemeente de tijd heeft gehad om het gebrek te herstellen; 

4. Of de gemeente heeft gewaarschuwd voor een mogelijk gevaarlijke situatie en zo ja, hoe. 

Wanneer de gemeente op hoogte is van het gebrek en de tijd heeft gehad om het gebrek te herstellen, zal over het algemeen aangenomen worden dat de gemeente tekort is geschoten in zijn zorgplicht. In dat geval kan de gemeente aansprakelijk gesteld worden. Als een stoeptegel net is los komen te zitten en je struikelt hierover, dan kan van de gemeente niet verlangd worden dat deze de aansprakelijkheid op zich neemt. Dit is omdat een gemeente niet de mankracht of de financiële middelen heeft om overal tegelijk te zijn en alles direct op te lossen.  

Aansprakelijk stellen van de gemeente

Het aansprakelijk stellen van de gemeente na een val in de openbare ruimte kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn. Het is dan ook een heel goed idee om de hulp van een ervaren juridisch professional in te schakelen. Dit is bijvoorbeeld een letselschade advocaat. Deze letselschade advocaat kan jou dan begeleiden en adviseren tijdens het hele traject. Hij of zij weet alles van het traject. Omdat de advocaat de situatie al vaker meegemaakt heeft, zijn er geen verrassingen. Door een letselschade advocaat in de arm te nemen, kun jij alle juridische en ingewikkelde dingen naast je neerleggen. Zo heb je alle tijd en ruimte om je te richten op het herstel.  

Eerste stappen na een val in de openbare ruimte

Je eigen veiligheid is het belangrijkst. Dit geldt ook als jij degene bent die iemand ziet vallen. Natuurlijk is het altijd goed om iemand te helpen, maar doe dit alleen als het voor jou veilig kan.  
Als je zelf het slachtoffer bent van een val in de openbare ruimte waar de gemeente aansprakelijk voor is, is jouw veiligheid ook het belangrijkst. Zorg daarom altijd voor medische hulp. Als je verwondingen hebt, laat deze dan behandelen door een professional. Ook als je geen verwondingen hebt, is het een goed idee om wel langs de huisarts te gaan. Soms kun je namelijk pas later ergens last van krijgen. Of er is iets aan de hand wat je zelf niet in de gaten hebt. Ook kan het doktersbezoek later als bewijs dienen. Als er wel iets aan de hand blijkt te zijn, laat het verslag van de huisarts zien dat je verwondingen in verband staan met het ongeval. Bij het aansprakelijk stellen van de gemeente heb je dit en ander bewijs nodig.  

Dit is ook direct een andere belangrijke stap die je direct na het ongeval moet nemen. Het verzamelen van bewijs is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Er is een grote kans dat je heel erg geschrokken bent. Dan wil je na het ongeval waarschijnlijk zo snel mogelijk naar huis. Als je het slachtoffer bent van een ongeval, is het altijd belangrijk om foto's van de situatie te maken. Dit is nog veel belangrijker als je bijvoorbeeld de gemeente aansprakelijk wilt stellen. Deze foto's zorgen ervoor dat ook later duidelijk wordt dat jouw val niet jouw schuld was. Bij deze foto's kun je denken aan een foto van hetgene waar je over gevallen bent (bijvoorbeeld de losse tegel of tak). Ook is een foto waar je de hele situatie ziet een goed idee. Stel je voor dat de hele stoep vol takken ligt, dan is niet alleen de ene tak waar jij over gevallen bent belangrijk.  

Aansprakelijk stellen van de gemeente met hulp van SAP

Bij SAP Letselschade Advocaten werken gespecialiseerde letselschade advocaten. Het eerste contact dat je opneemt met ons kantoor is altijd gratis. Ook is het vrijblijvend, je zit nergens aan vast. In het eerste telefoongesprek bespreekt een advocaat met jou wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke situatie. Hierdoor heb je direct een goede inschatting over hoe het traject eruit gaat zien. Je kunt contact opnemen op de manier die je zelf prettig vindt: door te bellen, via whatsapp of door het formulier op de website in te vullen.