Sander de Lang: vaker bedrijfsongeval in distributiecentra
15 juni 2017 
in 2017

Sander de Lang: vaker bedrijfsongeval in distributiecentra

Het aantal bedrijfsongevallen in distributiecentra loopt op door een te hoge werkdruk. Dit zegt onze letselschadeadvocaat Sander de Lang bij RTV Utrecht. Hij baseert zich hierbij op een rapport van de arbeidsinspectie. Door de aantrekkende economie zijn er meer mensen nodig, en worden er snel onervaren werknemers aangenomen. Deze veroorzaken sneller een bedrijfsongeval.

In het HEMA-distributiecentrum overleed afgelopen zaterdag een medewerker bij een bedrijfsongeval. Het slachtoffer was aan het werk op een hoogwerker, toen een heftruck tegen de hoogwerker aanreed. Hierdoor viel het slachtoffer. Volgens de branchevereniging van heftruckchauffeurs stijgt het aantal dodelijke bedrijfsongevallen. In de eerste zeven maanden van 2016 vielen er zeven doden door een ongeval met een heftruck. Dit is een record.

Volgens Sander de Lang is er een grote stijging van het aantal heftruckongelukken te zien, maar neemt het aantal bedrijfsongevallen overal toe: ‘Vorig jaar vielen er zeventig doden op de werkvloer. Dat is bizar veel’. Volgens de letselschadeadvocaat heeft dit te maken met de aantrekkende economie. Hierdoor zijn er meer mensen nodig, en worden er snel even uitzendkrachten aangenomen. De instructies zijn vaak onvoldoende. Werkgevers zijn niet verplicht erop toe te zien dat de chauffeurs een certificaat halen. Dit alles kan gemakkelijk een bedrijfsongeval als gevolg hebben.

Aansprakelijkheid werkgever

Bij een bedrijfsongeval is de werkgever vaak aansprakelijk. Vooral in de bouw en de productie komen bedrijfsongevallen vaak voor. Als de werkgever aansprakelijk is kan de geleden schade, zoals letselschade, vergoed worden door een schadevergoeding. Door letselschade loopt de werknemer salaris mis, en moet hij soms verzorgd worden of heeft hij immateriële schade. De werkgever is aansprakelijk voor de schade wanneer hij tekortgeschoten heeft.

De werkgever moet bij een bedrijfsongeval bewijzen dat hij gezorgd heeft voor een veilige werkomgeving. Hierdoor bewijst hij dat het ongeval hem niet te verwijten is en dat hij hierdoor niet aansprakelijk is. Voor de werkgever is dit vaak een hele klus, omdat een bedrijfsongeval vaak een signaal is dat de werkvloer niet veilig was.

SAP Advocaten kan u helpen in geval van een bedrijfsongeval. Zie hier ons dossier over bedrijfsongevallen. Zie deze blog, waarin een client van onze advocaat Rene Hebly € 300.000 ontving voor een bedrijfsongeval.

Bron: RTV Utrecht

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.