MH17: drie jaar verder. Waar staan we nu?
17 juli 2017 
in 2017

MH17: drie jaar verder. Waar staan we nu?

Vandaag is het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 door een raket uit de lucht werd geschoten boven Oekraïne. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegramp wordt vandaag het Nationaal Monument MH17 onthuld. Een lange lint van bomen die allemaal een naamplaatje van één van de slachtoffers dragen.

Veel nabestaanden hebben inmiddels afspraken gemaakt met Malaysian Airlines over een schadevergoeding. Deze schadevergoedingen vallen onder het verdrag van Montreal. Dit verdrag bepaalt dat luchtvaartmaatschappijen, zoals Malaysian Airlines, alle vergoedingen tot 130.000 euro moet betalen. Echter, het is niet zeker dat iedere nabestaande die 130.000 euro ontvangt. Dat hangt van een aantal factoren af. Zo speelt het rechtssysteem dat wordt toegepast een rol. Niet elk rechtssysteem kent nabestaanden dezelfde aanspraken toe. Verder is ook de behoeftigheid van de nabestaanden van belang. Als de hoofdverdiener in een gezin is omgekomen geeft dat de nabestaanden een aanspraak die in de tonnen kan lopen. Een kind dat tijdens de ramp is omgekomen geeft de nabestaanden alleen recht op vergoeding van de begrafeniskosten. Nabestaanden hebben in ieder geval recht op een voorschot van 41.000 euro per overledene.

Onze advocaat Sander de Lang onderzoekt welke partijen nog meer aansprakelijk zijn voor de vliegramp die zich drie jaar geleden voltrok. Zo vraagt hij zich af of de Oekraïnse overheid het luchtruim niet had moeten sluiten als hun geheime dienst wist dat er een BUK-raket aanwezig was.

Vijf landen vormen onder leiding van Nederland het Joint Investigative Team (JIT), dat zich bezighoudt met het strafrechtelijk onderzoek. Het JIT richt zich op een groep van zo’n 100 personen die wellicht verantwoordelijk zijn voor de ramp in juli 2014. Speciale aandacht gaat uit naar de 53ste luchtafweerbrigade van het Russische leger uit Koersk. De raket zou mogelijk door deze brigade zijn afgeschoten. Ook Sergej Doebinski, kolonel in het Russische leger, weet de ogen van de onderzoekers op zich gericht. In tapgesprekken liet hij los dat het vliegtuig door ‘die beesten uit Moskou’ zou zijn neergehaald.

Het zal nog enige tijd duren voordat de onderste steen boven is. Wel staat vast dat een proces in Nederland plaats zal vinden, al is het zeer de vraag of verdachten zich in Nederland laten berechten. Rusland zal bijvoorbeeld niet snel onderdanen uitleveren. Rusland zou Nederland ook partijdig kunnen vinden, aangezien de meeste slachtoffers van Nederlandse komaf zijn.

Vandaag verscheen in het AD een interview met Sander de Lang over de nasleep van de vliegramp.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.