Nicole Bastiaans in De Monitor over ongeval bij bowlingbaan
06 september 2017 
in 2017

Nicole Bastiaans in De Monitor over ongeval bij bowlingbaan

Onze advocaat Nicole Bastiaans was deze week in het programma De Monitor om te praten over een dodelijk ongeval bij een bowlingbaan. Ondanks meerdere kritische rapporten van de Inspectie leidde een fout bij een machine ertoe dat een reparateur bekneld raakte en stikte.

In de uitzending van De Monitor wordt het verhaal verteld van Yassin, de 18-jarige zoon van Layla. Hij overlijdt tijdens zijn bijbaan op een bowlingcentrum. Layla doet in de uitzending haar verhaal. Ze had nooit kunnen vermoeden dat een bijbaan kon leiden tot het dodelijke ongeval van haar kind. Haar zoon werkte als monteur. In juni 2013 komt hij beklemd te zitten tijdens werkzaamheden aan een machine. Als hij half onder de machine ligt, wordt plotseling de baan geactiveerd, waardoor de sweeper hem klem duwt. Hij raakt in coma en overlijdt ruim 3 maanden later. Hij is drie kwartier bezig geweest met stikken in een bowlingbaan waar ook gewoon klanten liepen.

Volgens Layla heeft niet alleen de werkgever van haar zoon, maar ook de Inspectie SWZ (voormalige Arbeidsinspectie) fouten gemaakt. In het ongevallenrapport dat de Inspectie heeft opgemaakt staat dat het bowlingbedrijf is gewaarschuwd. In april 2011 is al ‘knelgevaar’ bij de machine geconstateerd, waarop aanpassingen worden geëist. Een jaar later blijkt dat er wel een risicoplan en een plan van aanpak ligt, maar de aanpassingen aan de machine zijn nog niet gedaan. De inspectie wil dat de aanpassingen voor 2013 worden uitgevoerd.

Nicole Bastiaans, advocate van Layla, is kritisch op de Inspectie: ‘Ik zou zeggen: handhaaf inspectie en ga niet 3 keer op controle en doe niets nadat je op controle bent geweest. Ongeveer 2,5 jaar is die werkvloer onveilig geweest. Dus wat mij betreft had de inspectie wel moeten handhaven. Desnoods het bedrijf moeten sluiten.’ De Inspectie wil niet ingaan op dit specifieke ongeval. Er is een boete gegeven voor het overtreden van de Arbowet. Layla heeft inmiddels smartengeld gekregen.

Zie hier de uitzending van De Monitor

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.