Botbreuk en schade

Botbreuk en schade

Stelt u zich eens de volgende situatie voor. U rijdt met uw nieuwe sportwagen richting uw werk. U nadert een rood stoplicht en u stopt. Net wanneer het stoplicht op groen springt en u beweging maakt met de auto ziet u een andere vervoerder uw kant op rijden. U probeert uit te wijken, maar tevergeefs: u wordt aangereden. U stapt gelijk uit de auto en controleert uw lichaam op letsel. Dan ziet u ineens dat uw rechterarm slap hangt. ‘Oh nee, gebroken’, denkt u. 

Het menselijk lichaam bestaat uit 206 botten. Een botbreuk wordt in de medische wereld ook wel een ‘fractuur’ genoemd. Een fractuur kan ontstaan door een scheur, versplintering of verbrijzeling van het bot. Vaak kunt u het desbetreffende bot niet meer bewegen vanwege de pijn. De botbreuk kan op verschillende plaatsen van het lichaam voorkomen. Zo kan er pijn na de botbreuk plaatsvinden in de voet, arm of rib. In dit artikel leest u meer over de botbreuk en de genezing ervan. 

Botbreuk herkennen

Het herkennen van een botbreuk is niet gemakkelijk. Zo kunt u bijvoorbeeld pijn aan een bepaald bot in uw lichaam hebben die u niet helemaal kunt plaatsen. De pijn na de botbreuk blijft aanhouden en u weet geen raad meer. Hoe kunt in dit soort gevallen een botbreuk herkennen? En is pijn na een botbreuk normaal? 

Open en gesloten botbreuk

Bij een open botbreuk is er sprake van een pijnlijke open wond. Bij een gesloten botbreuk is dat niet het geval. Een open botbreuk vraagt om extra veel zorg vanwege de open wond. Door de open wond is er een vergroot risico op een infectie. Mede om deze reden is het raadzaam om spoedig een arts te raadplegen. 

Oorzaak botbreuk 

De oorzaken van een botbreuk en de pijn na de botbreuk kunnen uiteenlopend zijn. Een botbreuk kan bijvoorbeeld optreden door:

  1. Ongelukken
  2. Verkeersongevallen
  3. Val bij het sporten
  4. Ziekten zoals een tumor
  5. Overbelasting

Wat te doen bij botbreuk

Botbreuken zijn niet altijd van ‘buitenaf’ te herkennen. Meestal is er een zwelling, onnatuurlijke positie van het bot, een bloeduitstorting of een krakend geluid op de plaats van het bot. Probeer de breuk niet te bewegen om zodoende verdere schade te voorkomen. Geef het bot extra ondersteuning zodat deze niet kan bewegen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met behulp van een opgevouwen deken of een mitella. Het is raadzaam om spoedig een arts te raadplegen indien u één van deze symptomen herkend. De arts zal bij vermoeden van een botbreuk ervoor kiezen om een röntgenfoto te laten maken. De röntgenfoto zal de arts duidelijkheid geven. 

Pijn na botbreuk

Pijn na een botbreuk kan in veel gevallen normaal zijn. De ernst van de pijn na de botbreuk hangt af van de breuk zelf. Bij een botbreuk gepaard met een verbrijzeling kan er sprake zijn van een hevige pijn. Bij een scheurtje in het bot kan de pijn juist in mindere mate zijn. 

Botbreuk genezing 

Hoe geneest een botbreuk zich nou eigenlijk? De genezing van de botbreuk is per breuk verschillend. Een aantal methoden voor de genezing van de botbreuk zijn:

1. Geen behandeling

Bij gebroken ribben, sleutelbeen of vingertoppen kan de arts ervoor kiezen om geen behandeling voor te schrijven. Deze breuken herstellen na verloop van tijd, waardoor gips of een operatie niet nodig is. 

2. Een operatie

Tijdens de operatie worden de breuken zo stevig mogelijk aan elkaar bevestigd. Dit kan door middel van metalen pennen en schroeven. Het bot kan ook door een metalen constructie in stand worden gehouden. Die metalen constructie wordt een ‘fixateur externe’ genoemd. De pennen komen bij deze constructie door de huid naar buiten. Hoelang deze metalen constructie op zijn plek moet blijven zitten hangt af van de breuk en de persoon. Het is mogelijk dat met behulp van een tweede operatie de schroeven en pennen er later uitgehaald kunnen worden. Ook voor de operatie zijn er verschillende methoden mogelijk. Uw arts zal u nadere informatie daarover geven. 

3. Behandeling met gips

Bij de eerste behandeling met gips wordt het gips aangelegd als een spalk. Dat is nodig ten behoeve van de bloedsomloop en afname van de zwelling. Zodra de zwelling is afgenomen kan het gips worden uitgebreid tot een ‘loopgips’.  Het gips blijft meestal drie tot zes weken zitten. 

De keuze voor één van deze methoden is afhankelijk van allerlei factoren. Zo is het bijvoorbeeld van belang om te weten welk bot is gebroken. Ook zijn de algehele toestand en de soort breuk van belang. De arts zal u in ieder geval uitleggen welke methode het beste past bij uw botbreuk. U kunt de genezing van de botbreuk bevorderen door de adviezen van uw arts goed op te volgen. Voor een sneller herstel van de botbreuk is het belangrijk om uw rust te pakken en de plaats van de botbreuk zoveel mogelijk met rust te laten. Het herstel van een botbreuk is namelijk niet altijd eenvoudig. Zo kan er pijn na de botbreuk optreden en aanhouden na de behandeling van de botbreuk. Ook om eventuele complicaties te voorkomen is het verstandig om de adviezen van uw arts op te volgen. Hoe snel heelt een botbreuk? De hersteltijd van een botbreuk is afhankelijk van de botbreuk en de genezing ervan.  

Letselschade Advocaten

Heeft u een botbreuk opgelopen als gevolg van een (bedrijfs)ongeval, verkeersongeval of een ander voorval waarvoor een ander aansprakelijk is? Dan kunnen de letselschade advocaten van SAP Letselschade Advocaten u mogelijk helpen! In veel gevallen is het aansprakelijk stellen en het verhalen van uw schade op de aansprakelijke partij mogelijk. Voor meer informatie of overleg kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze advocaten. U kunt ons bereiken via 033 461 30 48.

Wat doet SAP Letselschade Advocaten in Amersfoort voor u?

Nadat u contact met ons heeft opgenomen, zal onze advocaat de situatie in kaart brengen. Geen enkel dossier is hetzelfde, waardoor er een route bepaald moet worden. Onze advocaat zal in samenspraak met u de te bewandelen route bepalen. De taken die u van onze advocaat kunt verwachten zijn onder meer als volgt:

  1. Het aansprakelijk stellen van de wederpartij
  2. Het opvragen van deskundigenberichten of andersoortige verzoeken en rapportages
  3. Het grondig analyseren van uw dossier en deze vergelijken met eerder gewezen rechterlijke uitspraken (‘jurisprudentie’)
  4. De schadevergoeding voor u vorderen
  5. Het behartigen van uw belangen zowel bij de rechter als buiten de rechter om
  6. Het eventueel aanvragen van een voorschot

Wat kost een letselschade advocaat in Amersfoort? 

Bij SAP Letselschade Advocaten krijgt u altijd gratis advies over de haalbaarheid van uw zaak van onze deskundige advocaten. In dit advies vertelt onze letselschade advocaat wat de kosten ongeveer zullen zijn. De redelijke kosten voor de rechtsbijstand worden gedekt door de verzekeraar, als zonder tussenkomst van de rechter wordt geprocedeerd en de aansprakelijkheid vaststaat. Deze kosten worden ‘buitengerechtelijke kosten’ genoemd. 

Indien blijkt dat er toch een gerechtelijke procedure moet worden begonnen, zullen die kosten enkel worden vergoed als de aansprakelijkheid van de verzekeraar wordt toegewezen door de rechter. De proceskosten worden namelijk gedragen door de verliezende partij in een gerechtelijke procedure. Als uit het geschil blijkt dat de vorderingen niet worden toegewezen, dan draagt u in beginsel de kosten voor de rechtsbijstand. Mocht u een laag inkomen hebben, dan kunt u in aanmerking komen voor een toevoeging. De Raad voor Rechtsbijstand financiert dan een deel van de rechtsbijstandskosten. Indien u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten kunnen de kosten ook worden gedekt door die verzekering. Om onaangename verassingen te voorkomen, zullen onze advocaten u op voorhand uitleggen welke kosten u kunt verwachten.  Onze advocaten zullen alvorens een gerechtelijke procedure te starten dit altijd in samenspraak met u doen. U kunt ons bereiken via 033 461 30 48.