Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vaak afgeleid
02 juni 2017 
in 2017

Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs vaak afgeleid

Automobilisten besteden 10% van hun tijd aan activiteiten die afleiden van het rijden. Vrachtwagenchauffeurs zijn tijdens het rijden nog meer afgeleid; bijna 20% van hun tijd zijn ze bezig met afleidende handelingen. Dit blijkt uit gegevens van het Europese onderzoeksproject UDRIVE. Afleiding kan snel leiden tot ongevallen in het verkeer, waarbij makkelijk letselschade kan ontstaan.

UDRIVE heeft uit 6 verschillende landen vrachtauto’s, personenauto’s en motorscooters uitgerust met meetapparatuur en camera’s. Er waren camera’s naar binnen en naar buiten en een slimme camera die andere verkeersdeelnemers herkent en lokaliseert. Zo kan bijvoorbeeld de afstand tot andere verkeersdeelnemers berekend worden. Op deze wijze volgden de onderzoekers de voertuigen en hun bestuurders gedurende 2 jaar. Dit leverde een grote database op aan gegevens over alledaagse ritten en over het gedrag van bestuurders. In totaal is bijna 90.000 uur aan rijgegevens verzameld van bijna 300 bestuurders.

Europese automobilisten besteden 10% van de rijtijd aan afleidende activiteiten en 4% aan handheld telefoongebruik. Vooral als de auto stilstaat of langzaam rijdt neemt dit gebruik toe. Vrachtwagenchauffeurs zijn 20% van hun tijd bezig met afleidende handelingen, met name met eten en handheld telefoongebruik. Ze besteden bijna 3% van hun rijtijd aan visueel-manueel gebruik van de mobiele telefoon, zoals lezen en typen.

Nederlandse automobilisten kijken in 27% van de gevallen in de dode hoek voor ze afslaan. Bij het verlaten van een rotonde kijkt 19% in de dode hoek. Bij vrachtwagenchauffeurs is dit 19% bij het afslaan en 27% bij het verlaten van een rotonde. Het Europese gemiddelde lag hier onder de 10%.

Smartphones

Het gebruik van smartphones in het verkeer is een belangrijke oorzaak van ongevallen. Zo waarschuwde het SWOV onlangs voor het gebruik van smartphones in het verkeer. Het risico op een ongeluk is twee tot negen keer groter. Een verkeersongeval kan leiden tot ernstige letselschade of kan dodelijke slachtoffers als gevolg hebben.

Zie hier ons dossier over verkeersongevallen. een veel voorkomende klacht bij een verkeersongeval is een whiplash.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.