arrow_drop_up arrow_drop_down
Waarschuwing voor verkeersongevallen door smartphones in verkeer

Waarschuwing voor verkeersongevallen door smartphones in verkeer

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) waarschuwt voor het gebruik van smartphones in het verkeer. Door het gebruik van een smartphone is het risico op een ongeluk twee tot negen keer groter. Een verkeersongeval kan leiden tot ernstige letselschade of zelfs dodelijke slachtoffers.

De SWOV concludeert op basis van verschillende gedragsstudies dat het gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer een sterk negatief effect heeft op het rijgedrag. Ook als gebruik wordt gemaakt van hulpmiddelen, zoals handsfree-apparatuur en spraaksturing, blijft de bestuurder afgeleid. Afleiding kan gemakkelijk leiden tot een verkeersongeval, met bijvoorbeeld letselschade als gevolg.

Opvallende conclusie van de stichting is dat handsfree telefoongebruik geen belangrijke veiligheidsvoordelen heeft. Wel heeft handsfree gebruik gevolgen voor de aansprakelijkheid. As iemand die handheld belt een verkeersongeval veroorzaakt is hij door het overtreden van het verbod op handheld bellen aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval, zoals de schade aan de auto of de letselschade.

Door tijdens het rijden te bellen, navigeren, e-mailen, sms’en appen of te internetten rijdt de bestuurder trager. De afstand met de auto erachter wordt hierdoor kleiner. Ook worden verkeersborden genegeerd en wordt minder vaak voorrang verleend. Al deze zaken kunnen leiden tot een verkeersongeval.

Gedrag

De stichting maakt zich sterk voor meer voorlichting over de risico’s van het gebruik van een smartphone in het verkeer. Er is echter onderzoek waaruit blijkt dat ook mensen die zich bewust zijn van de verhoogde risico’s op een ongeval, niet altijd hun gedrag aanpassen. Het is niet te garanderen dat de campagne het aantal verkeersongevallen en slachtoffers daadwerkelijk kan terugdringen.

Zo zegt 12 procent van de automobilisten regelmatig een bericht te sturen tijdens het rijden, terwijl vrijwel alle automobilisten dit gevaarlijk vinden en zich bewust zijn van de kans op een ongeluk. Van de 18- tot 35-jarigen stuurt zelfs 23 procent wel eens berichten van achter het stuur.

Bij een verkeersongeval kan SAP Advocaten u helpen de schade waarvoor een ander verantwoordelijk is, te verhalen. Zie hier ons dossier over verkeersongevallen. Een veel voorkomende klacht bij een verkeersongeval is een whiplash. 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.