Zwembad in Nijkerk aansprakelijk voor ongeluk bij glijbaan
26 juni 2017 
in 2017

Zwembad in Nijkerk aansprakelijk voor ongeluk bij glijbaan

In een zaak van onze letselschade advocaat Saskia de Groot is geoordeeld dat de uitbater van een zwembad in Nijkerk aansprakelijk is voor het ongeval dat de destijds 16-jarige jongen overkwam terwijl hij van de glijbaan in dit zwembad gleed.

De jongen gleed op zijn knieën van de glijbaan en kwam met zijn hoofd voorover in het water. Het bad was op die plek slechts 1.10 meter diep. Hij leed letselschade doordat hij vanaf zijn borststreek verlamd raakte. 2 ruggenwervels braken, waardoor hij een complete dwarslaesie opliep. Door het ongeluk moet hij de rest van zijn leven in een rolstoel doorbrengen en is hij deels aangewezen op hulp van anderen.

Vergaande zorgplicht

Volgens de Rechtbank Midden-Nederland is het zwembad aansprakelijk voor het ongeval. Er stond geen badmeester op het platform om mensen te wijzen op verboden houdingen op de glijbaan. Een bord onderaan de glijbaan gaf correcte zitposities aan, maar had geen pictogrammen met een kruis waaruit zou blijken welke houdingen verboden waren. Anderen gingen staand, achterwaarts of met ontblote billen van de glijbaan af. Volgens de rechtbank had er tenminste één badmeester bij de glijbaan moeten staan. Het was namelijk duidelijk dat er gevaarlijke situaties en ongelukken konden ontstaan.

Letselschade advocaat Saskia de Groot zegt in het AD dat deze uitspraak illustreert dat op exploitanten van zwembaden een vergaande zorgplicht rust. Volgens haar had de toezichthouder bezoekers die op een verkeerde manier van de glijbaan wilden gaan direct aan moeten spreken. De rechtbank stelt ook dat jongeren in het algemeen speels, stoer en roekeloos zijn. Daarnaast zijn ze niet altijd goed in het inschatten van gevaarlijke situaties. Het zwembad had dit moeten weten, en de jongeren tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Zie hier ons dossier over dwarslaesie

Bron: AD

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.