Een bijzondere ervaring: zitting via Skype
01 mei 2020 
in 2020

Een bijzondere ervaring: zitting via Skype

Het zijn rare tijden, ook voor ons advocaten. Normaliter werken we vooral op kantoor of gaan we op bezoek bij cliënten. Als we zitting hebben is dat in de rechtbanken.

In deze tijd van Covid-19 en social distancing is alles anders. We werken voornamelijk thuis. In het digitale tijdperk kan dit gelukkig relatief goed, waardoor ons werk gewoon kan doorgaan. Maar we komen nergens meer, ook niet in de rechtbanken…

Gisteren had ik een bijzondere ervaring: zitting via Skype. Het betrof een kort geding. Dat is een zaak waarbij het van belang is dat de zaak erg snel op zitting komt. Mijn cliënt heeft financiële nood doordat de verzekeraar weigert voldoende voorschotten te betalen. Gelukkig worden dit soort zaken ook in deze tijd nog met voorrang behandeld. Ik had vorige week de stukken ingediend en vandaag stond de Skype-zitting gepland.

De aanloop ernaartoe was al spannend. Ik en mijn cliënt kregen vooraf een link om in te loggen op Skype. Computers en ik hebben nog wel eens ruzie, dus hopen maar dat alles in één keer goed gaat! Voor de zitting de pleitnota doorsturen aan de rechtbank en de advocaat van de wederpartij (normaal deel je die op papier uit in de zittingzaal), toga aan (in de eigen woonkamer) en we gaan van start.

Gelukkig ging er bij mij niks fout; de advocaat van de wederpartij had wat problemen met de verbinding, maar na het snel inschakelen van de ICT en een andere computer was ook dat opgelost… Het is toch allemaal even aanpassen en wat ongemakkelijk zo. Toen de verbindingsproblemen uit de wereld waren verholpen, verliep de zitting eigenlijk prima. Door beeld en geluid konden partijen en de rechter goed met elkaar communiceren, alhoewel het natuurlijk wel raar is dat je cliënt niet naast je zit. Beide partijen zaten er goed in, dus konden goed schakelen. Volgende week vrijdag komt het vonnis: opnieuw spannend!

Auteur: Ineke Roelandschap

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.