Gevangenisstraf Haagse borstendokter onherroepelijk
23 juni 2020 

Gevangenisstraf Haagse borstendokter onherroepelijk

Vandaag heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan in een bijzondere strafzaak. Het betreft een gynaecoloog die een kliniek in Den Haag was gestart om cosmetische ingrepen te verrichten. De kliniek is uiteindelijk door de IGZ gesloten, omdat deze niet voldeed aan de vereisten waaraan een dergelijke kliniek in Nederland moet voldoen. De arts heeft ook verschillende ernstig verwijtbare fouten gemaakt bij de medische behandeling, die dusdanig erg waren dat de arts ook strafrechtelijk werd vervolgd voor mishandeling. Vele vrouwen hebben hierdoor letsel opgelopen, waar sommigen ook tot de dag van vandaag nog last van hebben.

In 2017 heeft het Gerechtshof in Den Haag de arts veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk.

De arts is in cassatie gegaan en de Hoge Raad (de hoogste gerechtelijke instantie in Nederland) heeft het oordeel van het hof in stand gelaten. De gevangenisstraf is iets verlaagd (gevangenisstraf van één jaar, tien maanden en drie weken, waarvan één jaar voorwaardelijk), omdat de procedure te lang heeft geduurd. Dit vormt een inbreuk op art. 6 EVRM wat (onder andere) garandeerd om binnen een redelijke termijn te worden berecht en de strafvermindering is hiervan het gevolg.

Doordat het vonnis nu onherroepelijk is, zal de arts daadwerkelijk een onvoorwaardelijke gevangenisstraf moeten uitzitten. Dit is een unieke uitspraak, omdat het nog niet eerder voorkwam dat een arts door de Hoge Raad veroordeeld is tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Ook zijn er meerdere vorderingen van benadeelde partijen ingediend. De vorderingen zijn (deels) door het Gerechtshof Den Haag toegewezen. Zolang het proces nog liep hoefde de arts deze toegewezen vorderingen nog niet te betalen. Doordat de arts nu veroordeeld is door het hoogste gerechtshof is de uitspraak onherroepelijk geworden. Dat houdt in dat de slachtoffers nu eindelijk, na meer dan 10 jaar, hun vordering tegemoet kunnen zien. Wanneer de arts zelf niet betaalt, betaalt de Nederlandse Staat de vergoedingen als voorschot uit.

Hopelijk kunnen de slachtoffers dit nare hoofdstuk in hun leven nu een plekje geven en langzaam beginnen met vooruitkijken.

Auteur: Ineke Roelandschap

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.