Werk dodelijker dan verkeer
28 april 2010 

Werk dodelijker dan verkeer

De Telegraaf | AMSTERDAM – Als gevolg van het werk vallen ruim vier keer zoveel dodelijke slachtoffers als in het verkeer. Jaarlijks sterven zeker drieduizend mensen als gevolg van, of tijdens het werk.

Dat schokkende cijfer blijkt uit onderzoek in opdracht van de FNV, die de cijfers vandaag ter gelegenheid van Workers Memorial Day bekendmaakt.

Het is voor het eerst dat het aantal werkgerelateerde doden voor Nederland in beeld is gebracht. Het aantal geregistreerde doden als gevolg van ongevallen op de werkvloer schommelt jaarlijks rond de 100. Maar het werkelijke aantal sterfgevallen als gevolg van arbeid – soms zelfs jaren na beëindiging van het dienstverband – ligt vele malen hoger, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten.

Uit het onderzoek blijkt dat kanker door het werken met chemische stoffen en asbest de voornaamste doodsoorzaak is: 1350 sterfgevallen. Ook hart- en vaatziekten – onder meer te wijten aan veel te hoge werkdruk – scoren hoog: 825 doden. Daarnaast sterven er jaarlijks zo’n 570 werknemers aan longaandoeningen en 50 aan infectieziekten.

Schokkend is ook dat er jaarlijks naar schatting 200 ongeboren baby’s sterven, doordat hun ouders gewerkt hebben met gevaarlijke chemische stoffen. In risicoberoepsgroepen als kapsters, dierenartsen, tandartsen en medewerkers in kassen loopt de verhoogde kans op een miskraam door het gebruik van giftige stoffen op van 30 procent tot 150 procent hoger bij zwangere dierenartsen die meer dan één uur per week (onbeschermd) blootstaan aan narcosegassen.

Het onderzoek geeft geen cijfers over het aantal zelfdodingen door werknemers, bijvoorbeeld door pesten op het werk.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.