Verzekeringen Meldpunt in leven geroepen
01 januari 2004 

Verzekeringen Meldpunt in leven geroepen

Is whiplash wel of geen ziekte? De Whiplash Stichting Nederland vindt van wel en wil London Verzekeringen via een meldpunt dwingen soepeler met vergoedingen om te gaan.

Whiplash is een ingebeelde ziekte en duurt niet langer dan drie maanden. Dat is de visie van London Verzekeringen in ogen van de Whiplash Stichting Nederland. Ze is begin dit jaar een meldpunt gestart waar slachtoffers hun ervaringen kunnen melden. De eerste reacties zijn al binnen. De visie van verzekeraar London op whiplash kwam vorig jaar naar buiten en die was niet bepaald positief, zegt Lydia Verburg voorzitter van Whiplash Stichting. London geeft een heel eenzijdig beeld van whiplashpatiënten en scheert ze allemaal over één kam. Volgens Verburg is de lezing van London dat mensen hooguit drie maanden last van whiplashklachten hebben. De stichting wil dat de verzekeraar de zaken van slachtoffers apart bekijkt en niet vooraf bepaalt dat whiplash niet bestaat.
London Verzekeringen zegt de aantijgingen niet te kunnen onderschrijven.”Wat wij niet begrijpen is waarom de stichting geen contact met ons heeft opgenomen. Dat gaan we nu zelf doen”., zegt woordvoerder B. Hermsen. Eigenlijk vindt London dat de stichting het bericht over het meldpunt op haar website moet rectificeren. Het gaat hier om uiterst tendentieuze berichtgeving en we hebben er met verbazin naar gekeken. Letselschadeadvocaat Martin de Witte herkent zich in het verhaal van Verburg. Vanuit zijn praktijk heeft hij te maken met whiplash slachtoffers die afzien van ellenlange en
dure procedures. Dus nemen ze genoegen met een kleine schadevergoeding, hoewel de schade soms wel in de tonnen kan oplopen. Dat overkwam een cliënt van hem die na whiplash klachten een andere (deeltijd)baan moest nemen. Zij daagde een medisch adviseur van London in 2005 voor de tuchtrechter, met succes. De tuchtrechter stelde dat het advies van de man niet controleerbaar en objectief was en gaf hem een waarschuwing. De medisch adviseur ging tegen de uitspraak in beroep. Dat dient in mei. De stichting had verwacht dat London haar beleid zou veranderen na de uitspraak, maar dat is niet het geval. Verburg: ‘Het verbaast ons dat London hiermee wegkomt.
Vorig jaar hebben de verzekeraars de Gedragscode Behandeling Letselschade in het leven geroepen waarin wordt opgeroepen om te gaan met slachtoffers. Het Verbond van Verzekeraars wijst erop dat de gedragscode sinds 1 januari geldt en dat 97 procent van de verzekeraars zich hieraan heeft geconformeerd, ook London Verzekeringen. ‘De code is vastgesteld om procedures en termijnen aan te geven waar verzekeraars zich aan moeten houden’, vertelt Martijn van der Linden, woordvoerder van het verbond. ‘Als verbond treden we niet in het beleid of zaken van onze leden’. Volgens hem is het is het bekend dat London een stringent beleid voert rond whiplash.

Merel van Leeuwen
Dagblad De Pers, Amsterdam


Inmiddels heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg op 19 juli 2007 in hoger beroep uitspraak gedaan in deze zaak. Lees verder

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.