Hoe krijgen slachtoffers incident Amsterdam CS hun schade vergoed?
12 juni 2017 
in 2017

Hoe krijgen slachtoffers incident Amsterdam CS hun schade vergoed?

Slachtoffers van het incident bij Amsterdam Centraal van afgelopen weekend kunnen een schadevergoeding krijgen. Deze schadevergoeding wordt betaald door de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de bestuurder. Als het voertuig niet verzekerd is, zouden slachtoffers hun schade kunnen verhalen via het Waarborgfonds Motorverkeer. Alle schade kan hiermee vergoed worden.

Zaterdag 10 juni zijn op het plein voor station Amsterdam Centraal acht slachtoffers gewond geraakt bij een incident met een auto. De auto stond op een plek waar dat niet mocht. Toen agenten hier iets van zeiden reed de bestuurder weg, maar hij reed de verkeerde kant op. De auto is via het stationsplein met hoge snelheid op de ingang van de metro ingereden. Als gevolg hiervan raakten 8 mensen gewond. Twee slachtoffers zijn zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Drie andere slachtoffers zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.

De bestuurder van de auto is aangehouden. De politie concludeert na verhoor dat de man onwel was geworden. Er was geen sprake van opzet. Wel deed de politie nog nader onderzoek om andere oorzaken uit te sluiten. Er is geen indicatie dat er sprake is van terreur. Hoewel dit een flinke opluchting is zijn er bij dit incident wel meerdere slachtoffers gevallen.

We leven mee met de slachtoffers. Slachtoffers kunnen een schadevergoeding krijgen. Allereerst is elke automobilist verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, een zogeheten WAM-verzekering. De verzekeraar van de automobilist dient de schade die met het voertuig wordt veroorzaakt te vergoeden.

Ook als het motorvoertuig niet verzekerd is, zouden slachtoffers hun schade nog kunnen verhalen. De benadeelde partij moet dan een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds springt bij als iemand een verkeersongeval veroorzaakt terwijl hij niet WAM-verzekerd is of als de aansprakelijke partij onbekend blijft.

Dit betekent dat alle schade, zoals ziekenhuiskosten, reiskosten, verlies aan verdienvermogen en immateriële schade, vergoed kunnen worden.

Zie hier ons dossier over verkeersongevallen. Meer informatie over de aansprakelijkheid in het verkeer en de WAM-verzekering vindt u hier.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.