Ouders Tristan niet aansprakelijk voor schietpartij Alphen aan den Rijn
14 juni 2017 
in 2017

Ouders Tristan niet aansprakelijk voor schietpartij Alphen aan den Rijn

De ouders van Tristan van der Vlis zijn niet aansprakelijk voor de schietpartij die hun zoon in 2011 aanrichtte in Alphen aan den Rijn. Dat oordeelde de rechtbank Den Haag op 14 juni. Volgens een groep slachtoffers hadden de ouders van Tristan eerder moeten optreden toen bleek dat hun zoon ondanks zijn psychische klachten een wapenvergunning kreeg. Hierdoor moesten ze volgens de slachtoffers een schadevergoeding betalen. Volgens de rechter mochten de ouders erop vertrouwen dat de politie de vergunning terecht had toegekend.

De ouders werden door een groep slachtoffers aansprakelijk gesteld voor de dodelijke schietpartij op 9 april 2011. Bij de schietpartij in het winkelcentrum kwamen 5 slachtoffers om en liepen 17 mensen letselschade op. Volgens de groep slachtoffers hadden de ouders eerder moeten optreden toen bleek dat hun zoon, ondanks zijn psychische klachten, toch een wapenvergunning kreeg. Tristan had ernstige psychische problemen. Hij had schizofrenie, had twee zelfmoordpogingen gedaan en was meerdere keren opgenomen geweest. Door niet in te grijpen zijn de ouders aansprakelijk voor de schade die Tristan heeft aangericht, zo meent de groep slachtoffers.

Volgens de rechtbank Den Haag mochten de ouders van Tristan erop vertrouwen dat de politie op de hoogte was van de klachten. Ook mochten ze erop vertrouwen dat die kennis werd meegenomen in het toekennen van de vergunning. Hierdoor zijn de ouders niet aansprakelijk richting de slachtoffers en hoeven ze geen schadevergoeding te betalen.

Aansprakelijkheid politie

Eerder hadden slachtoffers van de schietpartij geprobeerd de politie Alphen aan den Rijn aansprakelijk te stellen. Volgens de slachtoffers was de wapenvergunning van Tristan ten onrechte uitgegeven. Het was bekend dat Tristan ernstige psychische problemen had. Volgens de slachtoffers had de politie dit moeten meewegen bij het beslissen over de vergunning. De rechtbank erkende dat de politie een fout had gemaakt. Toch was de politie hierdoor nog niet aansprakelijk voor de schietpartij met verschrikkelijke gevolgen.

Zie hier een blog over de mogelijkheid van slachtoffers van een geweldsmisdrijf om hun schade vergoed te krijgen. Dit artikel bespreekt de mogelijkheden van slachtoffers van deze schietpartij om een schadevergoeding te krijgen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.