Nieuwe dingen in het nieuwe jaar
04 januari 2023 
in Actueel

Nieuwe dingen in het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen is dat de tijd  voor nieuwe goede voornemens. Meer bewegen en meer tijd met familie doorbrengen staan ook dit jaar weer bij een hoop mensen bovenaan de lijstjes. Maar wat dacht je van alleen nog maar op je snorfiets rijden met een helm op? Of stoppen met het gebruik van lachgas? Ook deze dingen zijn dit jaar ideeën voor goede voornemens.

Helmplicht snorfiets

Vanaf afgelopen zondag is het verplicht voor alle snorfietsers en bijrijders om een helm te dragen. Artsen hebben zich erg ingezet om deze helmplicht voor elkaar te krijgen. In veel andere landen in Europa was het al verplicht om een helm te dragen op een snorfiets. Volgens de artsen kan een helm veel hoofd- en hersenletsel voorkomen en levens redden. Er komt geen overgangsfase of waarschuwingstijd als de politie mensen zonder helm tegenkomt. Er loopt al een tijdje een campagne, dus het Openbaar Ministerie vindt dat iedereen genoeg tijd en mogelijkheden gehad heeft om achter de wetswijziging te komen. Hoewel de veiligheid natuurlijk het belangrijkst is, is het financieel ook beter je aan de helmplicht te houden. Je kunt een goedgekeurde helm kopen vanaf ongeveer 50 euro. De boete voor het rijden of meerijden op een snorfiets zonder helm is 100 euro (zonder administratiekosten).

Verbod lachgas

Het gebruik van lachgas is steeds vaker de oorzaak van verkeersongevallen. Ook wordt er meer en meer duidelijk over de gezondheidsrisico’s. Daarom is het vanaf 1 januari verboden om lachgas bij je te hebben of te verkopen. Het staat tegenwoordig op lijst II van de Opiumwet. Consumenten kunnen niet langer de patronen van slagroomspuiten kopen. De belangrijkste plek waar verder lachgaspatronen van slagroomspuiten worden gebruikt is in de horeca. Uiteraard mag de horeca wel in het bezit zijn van deze patronen. Ze mogen vanuit deze ondernemingen niet doorverkocht worden. Ook moeten fabrikanten en groothandelaren een opiumontheffing aanvragen. Dit moet omdat het nu in de Opiumwet staat.

Andere veranderingen

Uiteraard is er met de wisseling van het jaar nog meer veranderd. Het maximale bedrag voor reiskostenvergoeding dat belastingvrij gegeven mag worden door een werknemer is omhoog gegaan, het basispakket van de zorgverzekering is aangepast en er komen geen nieuwe smaken voor e-sigaretten meer. De NOS maakte een duidelijk overzicht met alle veranderingen.

Niet alles verandert

Er zijn dus veel veranderingen in het nieuwe jaar. Toch blijven er ook dingen hetzelfde. Bij SAP staan wij nog steeds klaar voor iedereen die het slachtoffer is geworden van wat voor letselschade dan ook. Je kunt altijd gratis en vrijblijvend contact opnemen. Een advocaat kan dan samen met jou kijken hoe we je het best kunnen helpen.

We wensen iedereen een gezond en gelukkig 2023!

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.