Kwakzalverij: Middeleeuwse praktijk of toch niet?
17 augustus 2017 
in 2017

Kwakzalverij: Middeleeuwse praktijk of toch niet?

Mensen die geitenkeutels, wagensmeer en ingewanden van dieren verkopen alsof het wondermiddeltjes zijn tegen vervelende kwalen: Middeleeuwse praktijken of toch niet? Geen enkel weldenkend mens zal zich tegenwoordig een potje geitenkeutels laten aansmeren omdat het ‘helpt tegen buikpijn’. Toch is kwakzalverij niet iets van lang vervlogen tijden. Wat te denken van tabletten ibogaïne, een stof met hallucinerende werking?

Regelmatig duiken verhalen op over alternatieve geneeswijzen die niet goed uit blijken te pakken. Mensen die niet via de reguliere geneeskunde een oplossing voor hun probleem kunnen vinden, zijn nu eenmaal vaak bereid de meest vreemde behandelingen te ondergaan. Alles om maar van hun kwaal af te komen. En dat kan ook verkeerd uitpakken. Het zijn niet voor niets ‘alternatieve’ geneeswijzen. De genezende werking staat bijvoorbeeld niet voldoende vast.

Natuurgenezeres Sarah G. werd begin dit jaar middels een Europees arrestatiebevel in Duitsland aangehouden en drie maanden later uitgeleverd aan Nederland. Het was niet de eerste keer voor de 21e eeuwse kwakzalver dat ze werd gearresteerd. Ook in 2014 was het raak en werd ze veroordeeld voor het in hulpeloze toestand achterlaten van een patiënt en overtreding van de Geneesmiddelen- en Opiumwet. Desondanks ging ze kort na haar veroordeling weer verder met haar alternatieve behandelmethodes.

In 2014 stond mevrouw terecht omdat één van haar patiënten, die ze behandelde met ibogaïne, in een psychose raakte, waarop hij de snelweg oprende en werd overreden door een vrachtwagen. Andere patiënten van haar overleden in hun badkuip, kregen een hartaanval of stortten van grote hoogte ter aarde in de veronderstelling dat ze konden vliegen. Allen onder invloed van de stof ibogaïne.

De Opiumwet verbiedt het voorhanden hebben van deze duidelijk gevaarlijke stof. De hallucinerende werking is hier o.a. de reden voor. Vooral drugsverslaafden nemen hun toevlucht tot het middel omdat de drang naar heroïne erdoor afneemt en ontwenningsverschijnselen verminderen. De nadelen van ibogaïne zijn dus de hallucinerende werking, hartritmestoornissen en hersenschade die het stofje mee kan brengen.

Een kwakzalver kan naast het strafrecht aangepakt worden met het aansprakelijkheidsrecht. Het is onrechtmatig om gebrekkige producten en medicijnen te verhandelen. Wanneer dit toch gebeurt is de producent of verkoper aansprakelijk voor de gevolgen, zoals ziekte of letsel. SAP Advocaten kan u helpen als u slachtoffer bent van kwakzalverij.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.