UMC Utrecht gaat de fout in met ivf-behandeling
26 juli 2017 
in 2017

UMC Utrecht gaat de fout in met ivf-behandeling

Eind vorig jaar maakte het UMC Utrecht bekend dat fouten zijn gemaakt bij een ivf-behandeling. Van 26 stellen zijn de eitjes mogelijk bevrucht met het zaad van een andere man. Eén ziekenhuismedewerker had verkeerde apparatuur gebruikt. Op die manier kon het zaad van meerdere mannen in een slangetje achterblijven waardoor onduidelijk is welk zaad de eicellen heeft bevrucht.

Volgens een artikel in het AD kwam dit nieuws voor onze cliënten Kees en Sabine keihard aan. Ze zijn in shock, mede omdat het koppel dat na hen aan de beurt was inmiddels een kind van zes maanden oud heeft. De artsen kunnen niet vertellen of Kees de vader is van dit kind. Het UMC deed uit zichzelf niet aan bemiddeling. Onze advocaat Martin de Witte dwong een gesprek af met het UMC. Pas daarna werden uitgebreide excuses gemaakt. Een schadevergoeding staat op dit moment nog ter discussie.

Zodra je het ziekenhuis inloopt, heb je als patiënt een aantal rechten. Deze rechten zijn bedoeld om een zekere kwaliteit van de gezondheidszorg te waarborgen. Zo kan een ziekenhuis niet zo maar wat doen, maar hebben ze zich te houden aan bepaalde regels en procedures. Als patiënt heb je bijvoorbeeld recht op een behandeling zonder fouten van de artsen en dokters. Daarnaast heb je ook recht op informatie omtrent jouw behandeling, de resultaten van onderzoek, de kans op herstel, enz.

Toch is het niet ondenkbaar dat een arts een fout maakt. Het menselijk lichaam is een bijzonder verschijnsel en zo nu en dan pakken behandelingen en medicijnen anders uit dan zelfs de beste dokter kan bedenken. De maatstaf die wordt aangelegd om de verwijtbaarheid van medici te beoordelen is of de arts heeft gehandeld zoals een collega arts in dezelfde soort omstandigheden zou hebben gedaan. De vraag is dus of de arts een logische handelswijze heeft toegepast. In dit geval is duidelijk dat aan deze maatstaf niet is voldaan. Het ziekenhuis had bij de bevruchting van het zaad simpelweg geen fouten mogen maken. Het UMC Utrecht had ervoor moeten zorgen dat het juiste zaad de juiste eicel bevrucht.

Zie hier ons dossier over medische fouten.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.