Hogeschool koopt studente met 22 mille af
14 juli 2009 

Hogeschool koopt studente met 22 mille af

Telegraaf | UTRECHT – De Hogeschool Utrecht betaalt 22.500 euro smartengeld en inkomstenderving aan oud-studente Karima K. (32) wegens vermeende intimidatie, discriminatie en verbaal geweld door docent R.

De Marokkaanse zegt door het gedrag van de leraar zodanig psychisch geschaad te zijn dat ze haar baan is kwijtgeraakt en nu van een uitkering moet rondkomen. K. studeerde aan de hogeschool tussen 1997 en 2002, het jaar waarin ze na veel moeite haar diploma kreeg. Naar eigen zeggen ging het vreselijk mis toen ze in 1999 het vak internationale marketing wilde volgen.

Om haar onduidelijke redenen werd ze verbaal aangevallen door docent R. Emotioneel: “Hij maakte me zonder enige aanleiding structureel uit voor viswijf en onderwereldfiguur. Ook bracht hij me in verband met Iran, waar vrouwen onderdrukt worden. Het werd erg persoonlijk.” In 2002 constateerde ze dat er is iets mis met haar was. “Ik kreeg heel veel krampachtige pijn, onder meer in mijn rug, en een zware hyperventilatieaanval.” De baan als financieel administratief medewerkster moest ze op last van haar therapeut neerleggen.

Haar raadsman, Ivo Laseur, sprak op de zitting van ‘een hel’ waar K. doorheen is gegaan. “De school had actief moeten optreden. Dat dit niet is gebeurd, is buitengewoon laakbaar.” Jacqueline Meyst, advocate van de hogeschool, benadrukt dat met de schikking geenszins schuld of aansprakelijkheid is erkend. Integendeel, de school heeft de laakbaarheid van het gedrag van de leraar altijd betwist.

Bovendien wijst Meyst op tegenstrijdige getuigenverklaringen van Karima’s studiegenoten en een gebrek aan bewijs voor het directe verband tussen de intimidatie en Karima’s psychische klachten. “Dit is puur een bedrijfseconomische beslissing”, maakte Meyst duidelijk. Doorgaan zou grote financiële risico’s met zich meebrengen, omdat er dure deskundigen moeten worden ingehuurd.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.