Fipronil-affaire: een update
03 september 2017 
in 2017

Fipronil-affaire: een update

De fipronil-affaire houdt Nederland al de hele zomer in een houdgreep. Inmiddels is duidelijk dat het eierschandaal zich niet heeft beperkt tot onze landsgrenzen, maar ook ver daarbuiten supermarkten en consumenten tot wanhoop drijft.

Begin deze week werd in Italië een partij eieren ontdekt die ernstig was vergiftigd met fipronil. De waardes waren torenhoog met 1,20 miligram per kilo eieren. Nergens in Europa zijn eieren met zulke hoge waarden fipronil aangetroffen. Deze ontdekking laat zien dat niet alleen door het Nederlandse bedrijf Chickfriend fipronil werd gebruikt als bestrijdingsmiddel, maar dat ook andere bedrijven in Europa hetzelfde deden en doen. Zo kwamen bij de Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) van de Europese Unie vele meldingen binnen over met fipronil besmette eieren.

De bron van de fipronil lijkt zich te bevinden in Roemenië. Ook de Belgische leverancier van Chickfriend importeerde namelijk de etherische oliën waar fipronil in zit uit Roemenië om het vervolgens te verspreiden onder zijn afnemers.

De pluimveehouders hebben zich inmiddels verenigd bij Claimorganisatie Massaclaim. Massaclaim beoogt verdere faillissementen in de sector te voorkomen. Zo kunnen benadeelde pluimveehouders via de claimorganisatie uitstel van hun betalingsverplichtingen aanvragen via een zogenaamde continuïteitsverklaring. Ook zoekt Massaclaim steun bij overheidsinstanties om noodkredieten of garanties mogelijk te maken. Hoewel staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gedupeerde boeren niet te hulp wil schieten met een som geld, hoopt hij van de Europese Unie geld te krijgen om de reputatie van het Nederlandse ei te herstellen.

Land- en Tuinbouworganisatie LTO heeft aangekondigd een rechtszaak te starten tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens LTO heeft de NVWA fouten gemaakt en onduidelijkheid gecreëerd door hun optreden rond de fipronil-affaire.

Ondertussen zitten de eigenaren van Chickfriend nog 30 dagen vast, zo besliste de rechtbank Zwolle afgelopen woensdag. Door het gebruik van het middel fipronil heeft het duo de volksgezondheid in gevaar gebracht. Daarnaast worden zij mede verantwoordelijk gehouden voor het veroorzaken van de miljoenenschade en het sluiten van meer dan 250 pluimveebedrijven.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.