Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijk traphekje
08 juli 2017 
in 2017

Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijk traphekje

De consumentenbond waarschuwt voor een gevaarlijk traphekje. Het gaat om het traphekje ‘Mila’, te koop bij Gamma en Karwei. Volgens de consumentenbond heeft het traphekje een aantal gebreken, waardoor hij niet veilig is.

Het traphekje is om de volgende redenen onveilig:

  • Het hekje is te openen zonder het verplichte tweede slot te gebruiken.
  • Ook als het hekje niet veilig op slot zit, staat het veiligheidsschermpje op groen.
  • Het hekje is niet bestand tegen duwen en trekken.
  • De afstand van de spijlen is te groot.

Hierdoor is er een hoge kans op ongelukken met kinderen. Terwijl ouders denken dat het kind veilig is kan een kind het hekje zomaar openen of erdoor kruipen. Als een kind van de trap valt kan er letsel ontstaan, zoals botbreuken. Hierdoor is er een grote kans op materiele en immateriële schade.

Ook in 2015 en 2016 maakte de consumentenbond al melding van gevaarlijke traphekjes. ‘Mila’ is identiek aan eerdere gevaarlijke traphekjes. Deze hekjes werden zelfs teruggeroepen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Consumentenbond vindt het onbegrijpelijk dat er elk jaar weer gevaarlijke hekjes op de markt komen. De bond heeft de NVWA gevraagd om het hekje terug te roepen. De importeur van de hekjes, Intergamma, is op de hoogte gebracht.

Productaanprakelijkheid

Producenten hebben de verplichting veilige producten op de markt te brengen. Een product moet de veiligheid bieden die de consument redelijkerwijs van het product mag verwachten. Bij normaal gebruik zal geen schade moeten ontstaan. Zo mag je als consument verwachten dat je voldoende wordt gewaarschuwd voor de gevaren die aan het gebruik verbonden zijn. Ook moeten veiligheidsnormen gehandhaafd worden.

Als de traphekjes in de praktijk gevaar opleveren, zou schade die daaruit ontstaat vergoed kunnen worden. De materiele en immateriële schade die een consument leidt doordat een kind letsel oploopt kan dan op de producent verhaald worden.

Zie hier een blog van Saskia de Groot over een eerdere test van de consumentenbond. Zie ook onze dossiers over productaansprakelijkheid en letselschade bij kinderen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.