Chroom-6 slachtoffers Defensie eisen smartengeld
19 december 2017 
in 2017

Chroom-6 slachtoffers Defensie eisen smartengeld

De advocaat van oud-medewerkers van Defensie die zijn blootgesteld aan Chroom-6 eist een vergoeding van 9.000 euro per persoon. De advocaat stelt dat meer dan 100 oud-werknemers van Defensie zijn overleden als gevolg van het werken met Chroom-6. Duizend anderen werden ziek.

De advocaat baseert zich op gegevens van zijn cliënten. Oud-medewerkers van Defensie hebben namelijk zelf onderzoek gedaan naar de situatie van hun oud-collega’s. Die oud-collega’s werkten net als zij zelf op locaties waar NAVO-materieel werd onderhouden. Op die locaties werden voertuigen gestraald met grit dat chroom-6 bevatte.

Het aantal sterfgevallen van oud-werknemers van Defensie ligt veel hoger dan normaal, stelt de advocaat. Eén onderzoek zou hebben uitgewezen dat de kans op kanker aan de luchtwegen 20% is als je bent blootgesteld aan chroom-6. Statistisch zou dat percentage rond de 1,4% moeten liggen.

RIVM

Defensie laat via hun advocaat weten een aanvullend onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te willen afwachten. De advocaat van de oud-medewerkers is het op dit punt duidelijk oneens met zijn collega. Hij stelt dat het RIVM niet te vertrouwen is. Het is een instituut dat door de overheid wordt betaald. De advocaat vreest dat het onderzoek politiek gestuurd zal worden.

In de afgelopen jaren hebben 286 mensen al een vergoeding gekregen van Defensie. Deze vergoeding is gebaseerd op een coulanceregeling voor medewerkers die ziek zijn geworden door giftige stoffen. De advocaat van de oud-medewerkers wil echter ook smartengeld voor de mensen die onverhoopt buiten de coulanceregeling vallen. Dit zou minimaal 9000 euro moeten zijn. Al was het maar voor de onzekere toekomst die oud-medewerkers tegemoet gaan.

Vandaag was de zitting voor de rechtbank Maastricht. De rechtbank doet uiterlijk 14 februari uitspraak in de zaak.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.