Rapport van RIVM over borstimplantaten
05 oktober 2017 
in 2017

Rapport van RIVM over borstimplantaten

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam vandaag met een rapport over borstimplantaten. Het rapport is een resultaat van een onderzoek van het RIVM in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het rapport schetst welke gezondheidsklachten Nederlandse vrouwen met een borstimplantaat ervaren. Het is niet mogelijk om vast te stellen of de klachten worden veroorzaakt door de implantaten. Wel bieden de resultaten een basis voor vervolgonderzoek naar siliconen borstimplantaten.

Het RIVM, dat afgelopen zomer een meldpunt startte voor problemen met implantaten, heeft honderden vrouwen opgeroepen deel te nemen aan een enquête over borstimplantaten. 976 vrouwen hebben de vragenlijst uiteindelijk ingevuld. 695 vrouwen (71%) gaven aan dat ze klachten ervoeren nadat ze implantaten hadden laten plaatsen. De overgebleven 281 vrouwen hadden geen klachten na het plaatsen van de implantaten.

Pijn en vermoeidheid

De meest gehoorde klachten zijn pijn en kapselvorming (een stevige bindweefsellaag om het implantaat). Daarnaast zijn er ook algemene klachten als chronische vermoeidheid, gewrichtsklachten en spierklachten. Een deel van de benaderde vrouwen geeft aan dat de klachten hun dagelijks leven belemmeren. Verwijdering van de borstimplantaten lijkt te lonen: bij haast alle vrouwen verdwijnen de klachten in de borst. De algemene klachten verbeteren in iets minder dan de helft van de gevallen door verwijdering. Ongeveer net zo vaak blijven de klachten en heel incidenteel verergeren de klachten door verwijdering van het implantaat.

Zoals gezegd is het niet mogelijk om conclusies te verbinden aan dit rapport. Bovendien kunnen allerlei factoren van invloed zijn op het ontstaan van de klachten. Sommige klachten lijken bijvoorbeeld aanmerkelijk vaker voor te komen bij vrouwen met bepaalde kenmerken. Vrouwen met allergieën klagen bijvoorbeeld vaker over chronische vermoeidheid en gewrichts- en spierklachten dan vrouwen zonder die allergieën.

PIP implantaten

In 2013 veroordeelt een Franse rechter het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland tot het betalen van schadevergoeding aan vrouwen die PIP-implantaten hadden gekregen. Het bedrijf heeft namelijk gefaald in haar verplichting om de producten te keuren. SAP advocaten werkt samen met een Frans advocatenkantoor dat nauw betrokken is bij de procedure tegen TÜV in Frankrijk. Op 20 januari 2017 doet een andere Franse rechter een vergelijkbare uitspraak: TÜV is aansprakelijk voor de geleden schade en moet een voorschot van €3.000 per slachtoffer betalen.

Hebt u schade geleden als gevolg van PIP implantaten of wilt u meer informatie?
Bel (033 461 30 48) of mail (info@sapadvocaten.nl) even met SAP advocaten.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.

arrow_drop_up arrow_drop_down