Rechtbank: aansprakelijkheid voor verkeersongeval met uitgestapte automobilist
01 juli 2017 
in 2017

Rechtbank: aansprakelijkheid voor verkeersongeval met uitgestapte automobilist

De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde op 31 mei dat de bestuurder van een auto aansprakelijk is voor een verkeersongeval met een uitgestapte automobilist. Wel heeft het slachtoffer eigen schuld aan het ongeluk.

Het slachtoffer had een lekke band gekregen, waarna hij zijn auto op een wisselrijstrook had stopgezet. Hierna was hij uitgestapt om een gevarendriehoek uit de kofferbak te halen. Op dat moment werd hij aangereden. Bij het verkeersongeval liep hij letsel op; hij hield onder andere ernstige fracturen van het bekken over aan het ongeval. Hij sprak de bestuurder van de auto aan voor de materiele en immateriële schade.

Volgens de rechtbank is de automobiliste die de man aanreed in principe aansprakelijk voor het ongeval. Haar verzekeraar had een beroep gedaan op overmacht. Gesteld werd dat haar geen verwijt kon worden gemaakt aan het ongeval omdat ze nauwelijks tijd had om te reageren. De rechtbank gaat hier niet in mee. Ze had meer afstand tot haar voorgangers moeten bewaren. Dat ze de man laat zag en hierdoor niet meer kon remmen valt haar te verwijten. Ook oordeelt de rechter dat het slachtoffer niet roekeloos heeft gehandeld.

Eigen schuld

Tegelijkertijd valt de uitgestapte man wel een verwijt te maken. Hij had zijn auto tijdens een drukke ochtendspits in het donker op een wisselrijstrook tot stilstand gebracht en was daarna achter zijn auto gaan staan. Gelet op de bebording en markering op het wegdek had hij zich moeten realiseren dat hij zijn auto op een rijstrook van de snelweg tot stilstand bracht en niet op een vluchtstrook. Hoewel het niet roekeloos is heeft hij wel gedeeltelijk schuld aan het ongeval. Hierdoor komt 50% van de schade voor zijn eigen rekening.

SAP Advocaten heeft veel ervaring met het bijstaan van slachtoffers van verkeersongevallen. Zie hier ons dossier over verkeersongevallen.

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant 31 mei 2017, ECLI:NL:RBZWB:2017:3436

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.