Arts berispt om negeren whiplash verpleegkundige
16 december 2005 

Arts berispt om negeren whiplash verpleegkundige

Telegraaf | Het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Amsterdam heeft de medisch adviseur van een verzekeringsmaatschappij een waarschuwing gegeven, omdat de man gezondheidsklachten van een vrouwelijke whiplashpatiënt niet serieus bleek te nemen.

De vrouw werkte tot aan het ongeval, waarbij zij in haar stilstaande auto van achteren werd aangereden, als fulltime verpleegkundige. Na het incident, begin 1999, ondervond zij forse gezondheidsproblemen die haar soms ernstig hinderden bij de uitoefening van haar werk.

Door de gevolgen van het nekletsel bij dit verkeersslachtoffer te bagatelliseren, dupeerde de verzekeringsarts H.R. de vrouw in wezen extra: haar verzoek om een schaderegeling werd door de verzekeraar ’London’, een onderdeel van Allianz, afgewezen.

Volgens de advocaat van het slachtoffer, mr. M.J. de Witte van SAP Advocaten te Amersfoort, is de uitspraak „een keiharde overwinning” voor whiplashslachtoffers. De Witte stelt met nadruk dat deze zaak niet op zichzelf staat: „Er hebben zich bij ons kantoor meer whiplashpatiënten gemeld, die alle zeggen te zijn benadeeld door de handelwijze van deze medisch adviseur.”

Afwijking
Zo maakte de man in zijn rapportage opmerkingen als: „Na de aanrijding kon mevrouw de auto zelfstandig verlaten en meldde zij lichte nekklachten. Medisch onderzoek heeft nimmer een afwijking laten zien. Desalniettemin meldt betrokkene tot op heden klachten… Die kunnen niet uit het ongeval verklaard worden bij gebrek aan aantoonbare afwijkingen of een logische verklaring.” H.R. stelde ook dat er geen medische literatuur voorhanden is, op basis waarvan een oorzakelijk verband kon worden aangenomen.

De adviseur had tevens een oordeel over de therapieën welke de patiënt volgde en de hulp die zij kreeg. „Ook huishoudelijke hulp, het aanmeten van een ’speciale’ auto en bureaustoel, alsook een nieuw bed werkt contraproductief; het drukt betrokkene onterecht in de rol van ’invalide’ en houdt normale training en spiertraining tegen,” aldus de adviseur in zijn rapportage. Volgens het medisch tuchtcollege trad de adviseur met zijn vooringenomenheid „buiten zijn deskundigheid”. Kritiek waarmee de bekritiseerde arts het niet eens was.

Advocaat De Witte: „Ik hoop dat Allianz ’London’ nu tot de orde gaat roepen. Een verkeersslachtoffer kan niet kiezen door welke auto hij wordt aangereden. Als de verzekeraar van de auto London bleek te zijn en het slachtoffer whiplashklachten kreeg, dan stond tot nu toe de uitkomst van het advies van H.R. wel vast: níets aan de hand. Het ligt aan álles, behalve aan de aanrijding.”

—-

Inmiddels heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg op 19 juli 2007 in hoger beroep uitspraak gedaan in deze zaak. Lees verder

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.