Letselschade advocaat Sander de Lang verbijsterd over proces Cosby
19 juni 2017 
in 2017

Letselschade advocaat Sander de Lang verbijsterd over proces Cosby

Letselschade advocaat Sander de Lang is verbijsterd over de bizarre beslissing in het proces tegen Bill Cosby. Dat zei hij vandaag in het Algemeen Dagblad. De jury kon niet beslissen of Cosby zich schuldig had gemaakt aan seksueel misbruik. Hierdoor moest de rechter de zaak nietig verklaren.

De 72-jarige Bill Cosby, ‘Dr. Huxtable’ uit The Cosby Show, wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij zou Andrea Constand in 2004 hebben gedrogeerd en aangerand in zijn huis. Naar aanleiding van het proces kwamen tientallen andere vrouwen naar buiten met vergelijkbare beschuldigingen. Veel van deze zaken zijn echter verjaard. Bill Cosby beweert dat het seksueel contact met instemming van Andrea Constand heeft plaatsgevonden.

Seksueel misbruik kan in de Verenigde Staten, net als in Nederland, reden zijn voor een schadevergoeding. Om slachtoffers erkenning en genoegdoening te bieden voor het leed dat ze is aangedaan, kan de immateriële schade die ze hebben geleden worden vergoed. Zo heeft SAP Advocaten veel slachtoffers van misbruik in de Rooms Katholieke Kerk bijgestaan en een vergoeding voor hen gerealiseerd.

Proces nietig verklaard

In de zaak Cosby vergaderde de jury 52 uur over de vraag of Bill Cosby schuldig was aan de aanranding. De leden kwamen er niet uit. De rechter besloot na het verstrijken van de deadline het proces nietig te verklaren. Volgens de openbaar aanklager wordt er nu geëvalueerd, en wordt gekeken naar een nieuw proces.

Letselschade advocaat Sander de Lang, die zich veel met het Amerikaans recht bezighoudt, verbaast zich over de uitkomst. ‘Nietig verklaren betekent dat het hele proces nooit heeft plaatsgevonden. Ik volg heel wat Amerikaanse zaken, maar dit heb ik nooit eerder gezien. Sterker, ik wist niet eens dat het kon.’ Hierdoor wordt een nieuw proces volgens hem moeilijker. ‘Lastig is nu dat de aanklagers hetzelfde riedeltje opnieuw afdraaien voor een andere jury. En die mensen hebben het allemaal al van de zijkant meegekregen. Zij beginnen dus al beïnvloed aan de zaak’.

Zie hier ons dossier over seksueel misbruik en hier ons dossier over misbruik in de Rooms Katholieke Kerk.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.