Zaak horrordokter Rock G.; aanleinding voor meer bescherming patienten?
18 december 2014 
in Blog

Zaak horrordokter Rock G.; aanleinding voor meer bescherming patienten?

Onze minister van Volksgezondheid, minister Schippers, is momenteel bezig om op meerdere vlakken strengere regels voor artsen in te voeren. Aanleiding hiervoor is onder meer de zaak waarin horrordokter “Rock G.” vele vrouwen verminkte door hen borstvergrotingen te geven, zonder dat hij daarvoor deskundig genoeg was. Rock G. was in Nederland namelijk opgeleid tot gynaecoloog en niet tot plastisch of cosmetisch chirurg. Toch stelde hij zich wel voor aan de behandelde vrouwen als een deskundig borstenchirurg. Het gevolg van zijn handelen resulteerde in (ernstig) letsel voor veel van deze vrouwen.

Rock G. is vervolgens door Justitie strafrechtelijk vervolgd, maar werd in oktober dit jaar door de rechtbank Den Haag vrijgesproken. De officier van justitie heeft aangegeven in hoger beroep te gaan, waardoor de zaak op termijn nogmaals door het gerechtshof Den Haag zal worden beoordeeld.

Op dit moment kunnen artsen (want dat was Rock G. wel omdat hij gynaecoloog was) zonder chirurgische opleiding cosmetische operaties doen. Dit moet veranderen volgens minister Schippers, maar ook volgens de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Er moeten derhalve strengere regels komen, die dit veranderen.

Daarnaast was (onder andere) de zaak van Rock G. ook aanleiding voor minister Schippers om veranderingen te willen doorvoeren op het gebied van de bevoegdheid van de artsen, nadat zij ernstige fouten hebben gemaakt. Een arts kan nu weliswaar niet meer zelfstandig doorwerken, maar kan nog wel gewoon doorwerken in opdracht en onder toezicht van een officieel geregistreerde collega. Daarnaast kan een door het tuchtcollege geschrapte arts (zoals Rock G.) in het buitenland wel nog gewoon aan de slag als arts. Rock G. is ook in het buitenland (België) verder gegaan.

Minister Schippers wil daarom een definitief beroepsverbod voor artsen die grove fouten maken. Deze maatregel moet verdere (grove) fouten voorkomen.

Het is goed dat er actief wordt nagedacht over meer bescherming voor patiënten, maar volgens mij is de preventieve taak van de IGZ hier nog belangrijker. De IGZ moet toezien en controleren of de zorg in Nederland van voldoende kwaliteit is. Daardoor kan vooraf voorkomen worden dat er ernstige fouten worden gemaakt.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.