Werkgever aansprakelijk voor onduidelijke val van trap
21 oktober 2013 

Werkgever aansprakelijk voor onduidelijke val van trap

De rechtbank Overijssel heeft op 17 oktober 2013 (140529 HA RK 13-86) een werknemer uit Enschede in het gelijk gesteld in een procedure tegen Van Merksteijn International BV , Randstad en HDI-Gerling. In deze zaak ging het om een cliënt van SAP Letselschade Advocaten die in augustus 2010 van een trap van 4,5 m hoogte was gevallen. Hij stond op een trap die omviel door een kraan die onverwacht in beweging kwam. Cliënt droeg het bedieningskastje van de kraan op dat moment op zijn rug. Wat er echter precies gebeurd is, is onduidelijk.

Elke werkgever heeft een zorgplicht ex 7:658 lid 1. De rechtbank Almelo vond de werkgever aansprakelijk omdat het bedieningskastje met twee joysticks de kraan zomaar in beweging kon zetten, en cliënt die dag met een onervaren collega aan de slag moest. De werkgever is tekortgeschoten in haar zorgplicht. Dat niet duidelijk is hoe de kraan in beweging kon komen is voor rekening en risico van de werkgever. Die werkgever heeft verzaakt om direct na het ongeval de Arbeidsinspectie in te schakelen. De werkgever is volgens de rechtbank aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeluk.

Deze uitspraak maakt duidelijk dat werkgevers een grote verantwoordelijkheid hebben als het gaat om veilig werken. Bij een ernstig ongeval hoort de Arbeidsinspectie te worden ingeschakeld, maar vaak gebeurt dat niet. Werkgevers zijn dan bang voor een boete of strafrechtelijke vervolging. Iemand die een van een hoge trap valt heeft doorgaans ernstig letsel, waardoor hij inkomsten mist. De rechtbank heeft nu beslist dat een werkgever er niet mee weg komt als zij stelt dat onduidelijk is wat er is gebeurd. “Dan had je de Arbeidsinspectie maar moeten inschakelen”.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.