Weer onnodig prostaat weggehaald in ziekenhuis
07 mei 2013 
in Blog

Weer onnodig prostaat weggehaald in ziekenhuis

Maandag 6 mei 2013 op voorpagina Algemeen Dagblad: verwisseling leidt tot nieuwe prostaatblunder. Al eerder schreven wij over de verwisseling van weefsel van een patient in het Bronovo; nu was het weer raak in het Diaconessenhuis in Leiden. Opnieuw bleek een man geen prostaatkanker te hebben maar is de prostaat toch verwijderd. Bovendien is de man als gevolg van deze operatie incontinent en impotent geworden. Hoe kan dat vraagt iedereen zich af. Heel simpel: op de dag dat het weefsel werd afgenomen, was er nog een man met dezelfde achternaam voor dezelfde behandeling. Het weefsel werd opgeborgen in een schoenendoos en toen heeft iemand het weefsel verwisseld van beide mannen. Onze client kreeg ten onrechte te horen dat hij kanker had, de andere man dat hij niets mankeerde. Het moest dus andersom zijn. De werkwijze is nu aangepast: een doos tegelijk op tafel. En dat in 2013.

We moeten afscheid nemen van het idee dat het wel goed zit als je in een ziekenhuis komt. We hebben in Nederland een Inspectie, maar die inspecteert niet of onvoldoende. Toen de zaak in het Bronovo aan het licht kwam, had de Inspectie aan alle ziekenhuizen moeten vragen om binnen 4 weken inzage te geven in het aantal verwisselingen en de werkwijze. Nu heeft de Inspectie dat op zijn beloop gelaten en kon het gebeuren dat er opnieuw een dergelijke blunder werd gemaakt.

Overigens moet gezegd worden dat het Diaconessenhuis in Leiden wel direct eerlijk heeft toegegeven dat er iets verschikkelijk misgegaan was. Dan zien patienten veel te weinig.

 

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.