Verwarde Hagenaar overlijdt na incident met politie
03 februari 2018 
in 2018

Verwarde Hagenaar overlijdt na incident met politie

Het nieuws kan je niet zijn ontgaan. In Waddinxveen is gisterenochtend een 39-jarige Hagenaar om het leven gekomen bij een incident waar agenten bij betrokken waren. Vooral de heftige videobeelden deden het nodige stof opwaaien.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag meldt dat het ging om een verwarde man. Na een melding in de vroege ochtend trokken de politie en ambulance erop uit om de man te helpen. Wat er precies is gebeurd toen de politie en ambulancemedewerkers de man benaderden is niet helemaal duidelijk.

De videobeelden zijn behoorlijk heftig. Te zien is hoe twee politiemensen de verwarde man tegen de grond drukken en harde klappen geven. De man scheldt de agenten ondertussen uit en probeert los te komen. De agenten laten het zover niet komen en roepen de man toe mee te werken.

Onderzoek

Het Openbaar Ministerie kan pas iets over het voorval zeggen wanneer meer onderzoek is verricht. Ook moet eerst meer duidelijkheid komen over wat zich gisterochtend precies heeft afgespeeld. Dan kan pas worden vastgesteld of het geweld ‘passend en geboden’ was.

Politiewetenschapper Jaap Timmer meldt in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal dat we geen overhaaste conclusies moeten trekken. Hij benadrukt dat het gaat om een korte video van 35 seconden en dat die niet laat zien wat er daarvoor en daarna gebeurde.

Timmer heeft zelf ook een interpretatie van de beelden: ‘De linkerarm van de man is onder controle. De worsteling gaat over de rechterhand of –arm van de man. Waarschijnlijk denken de agenten dat de man iets vast heeft wat gevaar kan opleveren.’ Verder zegt Timmer dat alle geweld er vervelend uitziet op video. Maar dat wil niet zeggen dat het geweld ongepast of verkeerd is.

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op de manier waarop de politie geweld toepast. En het thema speelt zeker niet alleen in Amerika. Na het incident gisteren dachten veel mensen terug aan de zaak van Mitch Henriquez die door de omstreden nekklem om het leven kwam. Lees in onze blog meer over politiegeweld.

 

 

 

 

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.