Van op hol geslagen paard tot Monstertruck, hoe zit het met de aansprakelijkheid bij evenementen?
28 september 2014 

Van op hol geslagen paard tot Monstertruck, hoe zit het met de aansprakelijkheid bij evenementen?

Afgelopen zondag (28 september 2014) waren er meerdere ernstige incidenten bij evenementen. Zo zijn er bij het dramatische ongeluk met een monstertruck in Haaksbergen (Overijssel) zeker twee doden gevallen en zijn er 24 gewonden van wie zes in kritieke toestand. Bij een cowboy-en indianenfeest in Rotterdam raakten acht mensen gewond toen een paard met wagen op hol sloeg en het publiek in rende tijdens de Zuiderparkspelen.

Het is afgrijselijk dat er gewonden en zelfs doden vallen bij een evenement! Een evenement is bedoeld om mensen te vermaken, te plezieren, maar zeker niet om mensenlevens te verwoesten.

Reden te meer dat aan evenementen de hoogste veiligheidseisen worden gesteld. Eisen die ervoor zorgen dat het niet mis moet kunnen gaan. Per slot van rekening komen er altijd veel mensen op een evenement af. Zij verwachten niet dat hun veiligheid in het geding komt.

Als het dan toch misgaat, dan kan in ieder geval de organisatie ter verantwoording worden geroepen. Zij zal moeten uitleggen waarom zoiets heeft kunnen gebeuren. Neem het incident in Haaksbergen. Hoe kan het dat het publiek zo dicht op de show stond? Waarom kon zo’n enorm gevaarte niet op tijd remmen? Waarom werkte de noodzakelijke afstandsbediening om de truck op afstand tot stil te zetten niet? Was deze afstandsbediening er wel?

Kortom, een hoop vragen die de verantwoordelijke partijen zullen moeten beantwoorden. Het lijkt er op dat de verantwoordelijken in ieder geval niet aan aansprakelijkheid voor de schade zullen ontkomen. Dat betekent dat de letselschade van alle slachtoffers en de overlijdensschade van de nabestaanden van de omgekomen toeschouwers, zullen moeten worden vergoed.

Een belangrijke voorwaarde voor het organiseren van een evenement is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering, zodat de slachtoffers en nabestaanden hun schade kunnen verhalen op een (professionele) verzekeraar.

Helaas kan de afwikkeling van de schade jaren duren. Niet alleen slachtoffers van lichamelijk letsel komen daarbij in aanmerking voor een schadevergoeding, maar ook slachtoffers met psychisch letsel die een shock hebben opgelopen door het zien van gewonde of overleden slachtoffers. Nabestaanden krijgen te maken met het uitrekenen van zogenaamde overlijdensschade, hetgeen vaak ingewikkeld is.

Natuurlijk is het zo dat nabestaanden en slachtoffer niet direct zullen en hoeven denken aan aansprakelijkheid, hun prioriteit zal liggen bij herstel en verwerking. Pas als zij daaraan toe zijn zullen zij zich met vragen rond aansprakelijkheid en schade bezig houden.

Sander de Lang

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.