Uitspraak rechtbank Rotterdam | Ook de gemeente kan aansprakelijk zijn voor gevaarlijke verkeerssituaties.
25 april 2022 
in Actueel

Uitspraak rechtbank Rotterdam | Ook de gemeente kan aansprakelijk zijn voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Waar ging het om in deze zaak?

Op 26 april 2016 heeft er een botsing op een kruising met een uitrit plaatsgevonden in Rotterdam. Hierbij waren een auto en motorfiets betrokken. De eiser stelt dat de voorrangssituatie op de kruising onduidelijk was, wat een gevaarlijke situatie opleverde. Daarnaast wordt gesteld dat er onvoldoende werd gewaarschuwd voor de gevaarlijke kruising. 

De eiser stelt de gemeente hiervoor als wegbeheerder aansprakelijk op grond van artikel 6:174 BW. Door de politie is een Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) uitgevoerd. De rechtbank oordeelt onder meer op basis van deze VOA dat de verkeerssituatie inderdaad onduidelijk was. 

De beslissing

De rechtbank oordeelt op 26 januari 2022 dat de uitrit niet voldeed aan alle kenmerken van een uitrit. Daarnaast stond het waarschuwingsbord dat kort voor het ongeval is geplaatst, te dicht op te kruising. De rechtbank oordeelt dan ook dat de gemeente aansprakelijk is op grond van artikel 6:147 BW en de geleden en nog te lijden materiële en immateriële schade dient te vergoeden. 

Verder lezen?

De uitspraak van de rechtbank Rotterdam - ECLI:NL:RBROT:2022:595 - is hier te lezen

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.