Uitspraak rechtbank Amsterdam | Letselschade door eigen schuld?
12 mei 2022 

Uitspraak rechtbank Amsterdam | Letselschade door eigen schuld?

Het voorjaar is in volle gang en dat betekent; tijd voor klussen in, aan en rondom het huis. Onlangs heeft de rechtbank uitspraak gedaan in een tegen verhuurdersbedrijf Boels aangespannen zaak waarbij de huurder, na een val van de ladder, letsel op liep. Zou het verhuurdersbedrijf aansprakelijk zijn voor het opgelopen letsel?

Waar ging het om in deze zaak?

Het betrof een deelgeschil naar aanleiding van een val met een vouwladder, die was gehuurd bij een verhuurdersbedrijf van gereedschappen en machines – hierna Boels. Een 53-jarige man heeft een ladder gehuurd en deze tegen de achtergevel geplaatst. Terwijl de man vervolgens tijdens het klussen op de ladder stond, is de ladder onderuit geschoven. De man is daardoor ten val gekomen met ernstig voetletsel tot gevolg.

De ladder waarmee de man ten val is geraakt blijkt gebrekkige laddervoeten te hebben, zodat de ladder niet voldoet aan de zogenaamde NEN norm. Volgens de rechtbank is er een causaal verband tussen het gebrek en de schade, zodat het verhuurbedrijf op grond van artikel 6:173 BW aansprakelijk is voor de schade van de man.

Als verweer draagt verhuurdersbedrijf Boels aan dat er sprake is van eigen schuld aan de zijde van het slachtoffer. Zo blijkt dat de man de ladder in een veel te schuine positie heeft geplaatst. De rechtbank meent dat het feit van algemene bekendheid is dat hierdoor een risico op wegglijden ontstaat en oordeelt dat sprake is van 75% eigen schuld. Dit betekent dat het slachtoffer slechts 25% van zijn schade vergoed zal krijgend oor verhuurdersbedrijf Boels.

Letselschade door eigen schuld

Bij letselschade door eigen schuld heb je het letsel of de schade zelf mede veroorzaakt of verergert. Door bijvoorbeeld onvoorzichtig gedrag of onoplettendheid. De rechtbank kan in zo'n situatie besluiten om een bepaald percentage eigen schuld te hanteren waardoor je slechts een deel van de opgelopen schade vergoedt krijgt. Welk percentage u vergoedt krijgt is geheel afhankelijk van de omstandigheden van het geval. Een SAP-advocaat denkt graag met u mee. Neem contact met ons op en wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij u thuis of op ons kantoor in Amersfoort.

Verder lezen?

De gehele uitspraak van de rechtbank Amsterdam - ECLI:NL:RBAMS:2022:1482 - is hier te lezen. Verder verdiepen in letselschade en eigen schuld? Neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.