Syrische jongen (16) verdrinkt in zwembad
09 augustus 2017 
in 2017

Syrische jongen (16) verdrinkt in zwembad

Afgelopen weekend ging het opnieuw mis: een 16-jarige Syrische jongen verdronk in het zwembad. De jongen had van de badmeesters verschillende waarschuwingen gekregen omdat zijn zwemvaardigheid te wensen overliet. Het was hem echter niet verboden verder te zwemmen. Toen een getuige zag dat de jongen wel erg lang onder water bleef, werd aan de bel getrokken.

Afgelopen mei en juni van dit jaar was er veel aandacht voor de zaak van een verdronken Syrisch meisje. Het 9-jarige meisje verdronk toen tijdens het schoolzwemmen. Het Openbaar Ministerie (OM) achtte de badmeesters en leerkrachten schuldig aan haar dood omdat ze onvoldoende voorzichtig en oplettend waren geweest. Aan de badmeesters werden taakstraffen van 60 uur opgelegd waar het OM 120 uur eiste. De leerkrachten werden vrijgesproken omdat zij naar het oordeel van de rechter minder verantwoordelijkheid droegen.

Een zwembad heeft de plicht te zorgen voor een veilige zwemomgeving. Naast eisen aan het zwembad zelf, dient er voldoende toezicht gehouden te worden. Als dit niet gebeurt, kan het zwembad aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van een ongeval.

Volgens de veiligheidscoördinator van het zwembad hebben de badmeesters in dit geval de juiste overwegingen gemaakt. ‘Bij deze jongen was het niet nodig hem na de waarschuwingen uit het zwembad te zetten. Iets wat we vorig jaar wel hebben gedaan in een vergelijkbaar geval. Toen ging het ook om een Syrische jongen en was het duidelijk dat hij niet kon zwemmen. Daarom hebben we hem uit het water gehaald.’

Kinderen van buitenlandse komaf overlijden volgens het CBS aantoonbaar vaker door verdrinking dan Nederlandse kinderen. In andere landen krijgen kinderen namelijk niet standaard zwemles. Sterker nog, in veel landen is water erg schaars en wordt het alleen gebruikt om te drinken. Spelen met water is er dan niet eens bij. Daarbij komt dat Nederlanders het zwemmen er eenvoudig uit laten zien. Veel mensen duiken dan ook het water in wanneer het weer het toelaat. Onderschatting ligt daardoor op de loer, met alle gevolgen van dien.

De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) grijpt het incident aan om aandacht te vragen voor een probleem dat al enkele jaren speelt. Steeds vaker zijn vluchtelingen namelijk betrokken bij incidenten als deze en dat is volgens de KNZB een kwalijke zaak. Zo zou er zwemles moeten komen voor statushouders en betere informatievoorziening over zwemmen voor asielzoekers.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.