Scholen krijgen miljoenen voor frisse lucht
11 september 2009 

Scholen krijgen miljoenen voor frisse lucht

Algemeen Dagblad | DEN HAAG – Basisscholen kunnen vanaf vandaag iets doen aan een muffe en ongezonde lucht in klaslokalen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) heeft 97,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor verbouwingen. Gemeenten moeten daar ruim 60 miljoen bovenop doen.

Met dat geld kunnen scholen ventilatiesystemen aanleggen. Dat is hard nodig, want het ongezonde binnenklimaat is op veel scholen een enorm probleem. Als de lucht in de klas te warm en te zuurstofarm is, krijgen kinderen problemen met het oppikken van de leerstof. De problemen doen zich niet alleen voor in oude gebouwen. Juist in nieuwe scholen zijn de lokalen vaak zo laag, dat het er snel warm en benauwd wordt. Ook zijn daar meestal te weinig mogelijkheden om te luchten.

Installateurs zeggen dat schoolbesturen vaak geen weet hebben van het belang van goede luchtcirculatie. Daarom kijken zij volgens hen bij nieuwbouw vooral naar de prijs en niet naar de kwaliteit. Ook gebouwen die aan het bouwbesluit voldoen, kunnen ongezond zijn voor de kinderen, zeggen installateurs.

Scholen mogen met het geld ook hun gebouw beter isoleren of thermostaatkranen aanbrengen. Vanaf vandaag staan de bedragen die per gemeente beschikbaar zijn op de site van het ministerie van Onderwijs. Zo ligt er voor Rotterdam 4,2 miljoen euro klaar en voor een kleine plaats als Vlieland 6223 euro.
Dijksma wil dat het geld, afkomstig uit het crisispakket van 17 miljard euro, snel wordt gebruikt. De zwaar getroffen bouwbedrijven kunnen dan meteen aan de slag.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.