RK kerk neemt misbruik serieuzer
02 maart 2010 

RK kerk neemt misbruik serieuzer

Trouw

Van Luyn wil praten met andere bisschoppen: zijn er meer misstanden geweest? Het schandaal in het Don Rua-klooster vraagt om diepgaand onderzoek. Dat beaamt bisschop Ad van Luyn, maar ook de Salesiaanse orde zelf.

Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam is geschokt en wil onderzoek naar seksueel misbruik van scholieren in de jaren zestig en zeventig door Nederlandse Salesianen in een internaat in ’s-Heerenberg. Als voorzitter zet hij het op de agenda van de bisschoppenconferentie op 9 maart. De Salesiaanse orde geeft aan een onderzoek te zullen beginnen. Ook zal Tweede Kamerlid Arib (PvdA) minister van justitie Hirsch Ballin vragen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.

Uit onderzoek van de Wereldomroep en NRC Handelsblad bleek dat paters in het Don Rua-klooster zeker drie slachtoffers hebben gemaakt. „Seksueel misbruik is een schending van de waardigheid en integriteit van de menselijke persoon”, aldus Van Luyn, in de jaren zeventig de hoogste baas van de Salesianen in Nederland. „Daar komt nog bij dat het, wat het internaat betreft, in een opvoedingssituatie is gebeurd. Het is bijzonder pijnlijk voor de slachtoffers, ook vanwege de langdurige repercussies die zoiets kan hebben.”

Hij acht onderzoek nodig. „Zeker naar deze afzonderlijke gevallen. En ik denk ook breed: Zijn er meerdere van dergelijke misstanden geweest? Hoe is de opstelling geweest van leidinggevende verantwoordelijken?”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.