Rapport: Ventilatie ver onder de maat.
20 augustus 2009 

Rapport: Ventilatie ver onder de maat.

Dagblad van het Noorden | Regels met voeten getreden. De balansventilatie in een appartementencomplex aan de Akkerstraat functioneert ver onder de maat.

Dat blijkt uit een vernietigend rapport geschreven door onderzoeksbureau BBA. De rechtbank in Groningen gaf een jaar geleden opdracht tot dit onderzoek. Bewoners en verhuurder Lefier (voorheen In) hebben al jaren ruzie over het luchtverversingssysteem dat volgens huurders gezondheidsproblemen veroorzaakt. Het rapport toont aan dat de balansventilatie op meerdere punten niet voldoet aan het Bouwbesluit. Ook Europese richtlijnen worden op tal van punten met voeten getreden. “Dit is een zeer gedegen rapport met behoorlijk heftige conclusies”, zegt de Amersfoortse advocaat Martin de Witte die de bewoners aan de Akkerstraat bijstaat. “Als bewoners zo lang klagen, Lefier er een eigen deskundige op af heeft gestuurd die tot de conclusie kwam dat er niks aan de hand zou zijn en als je dan nu dit rapport ziet, dan mag je wel zeggen dat Lefier de huurders niet serieus heeft genomen.”

Yvonne Geerdink, directeu van Lefier, zegt dat Lefier ‘nog niet klaar is’. “We heben eerder al maatregelen getroffen. We vonden dat het toen in orde was. We gaan met de bewoners om tafel. We nemen onze verantwoordelijkheid.” De SP wil al geruime tijd dat het stadsbestuurd Lefier dwingt om zo snel mogelijk aan de wettelijke eisen te voldoen.

Griffeflat
Ook in de Griffeflat klagen bewoners over gezondheidsklachten door een gebrekkig functionerende balansventilatie.

Commentaar
Het is te danken aan de vasthoudendheid van een aantal huurders aan de Akkerstraat die zich niet gek hebben laten maken door een starre verhuurder dat er nu een doorbraak is bereikt in de landelijke discussie rond de omstreden balansventilatiesystemen. Op tal van plekken in het land klagen bewoners over gezondheidsklachten die ze toeschrijven aan een slecht werkende balansventilatie.
De Groningse huurders kregen als eerste voor elkaar dat de rechter een onafhankelijk onderzoek gelastte. Dat uit het onderzoek vervolgens bleek dat er veel mis is met het systeem, is een opsteker voor de huurders die al jarenlang klagen en zich evenzoveel jaren niet serieus genomen hebben gevoeld.
Het is tevens een steun in de rug voor de duizenden huurders die twijfels hebben over hun balansventilatie. Gelijk hebben is een ding. Gelijk krijgen is een ander ding. Het geeft te denken dat huurders jarenlang moeten steggelen om dit gelijk te halen, dat ze een advocaat moeten inhuren en een slepende rechtsgang moeten opstarten om dit gelijk voor de helsdeuren weg te slepen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.