Probleem met ventilatie tijdig melden
19 oktober 2009 

Probleem met ventilatie tijdig melden

Algemeen Dagblad, Door Marco Willemse

AMERSFOORT – Eigenaren van de slecht geventileerde en ziekmakende huizen in Vathorst moeten het probleem binnen twee maanden melden bij de aannemer. Doen ze dat niet, dan verspelen ze het recht op aanpassing van het systeem of op schadeloosstelling.

Nu een onderzoek van GGD Eemland en VROM in honderd Vinex-woningen formeel de relatie heeft gelegd tussen gezondheidsklachten en de luchtcirculatie, is het volgens de Amersfoortse advocaat Martin de Witte een kwestie van snel handelen. “Het gebrek is aangetoond, dan geeft de wet een termijn van twee maanden om het te melden.”

De Witte, die is gespecialiseerd in gezondheidsschades, ziet na bestudering van het GGD/VROM-rapport aanknopingspunten genoeg voor een succesvolle gang naar de rechter. “We hebben het met vijf juristen bekeken. Het verband tussen de klachten en de gebrekkige ventilatie staat vast. Dan ben je zeker niet kansloos voor de rechter.“

De advocaat raadt de geplaagde bewoners aan zich te groeperen en collectief een proces te voeren tegen de bouwers. Het zou de schade-advocaat overigens verbazen als de aannemer het zover laat komen. “Het is overduidelijk: de mensen worden ziek, omdat er onvoldoende frisse lucht circuleert. Voor dat gebrek is de bouwer verantwoordelijk.”

Huurders die in hetzelfde schuitje zitten, moeten het mankement bekendmaken bij de verhuurder, aldus De Witte. “En als die weigert verbeteringen aan te brengen, vraag dan bij de kantonrechter of je het systeem mag laten vervangen op kosten van de verhuurder. Ook hier geldt: zeker kansrijk.”

Eén ding moeten de huiseigenaren vooral niet doen, waarschuwt de advocaat. “Verkoop je huis niet door zonder het probleem met de ventilatie te melden aan de potentiële koper. Het achterhouden van een gebrek brengt je later in de problemen.”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.