Priester (88) gehoord in verjaarde misbruikzaak
17 augustus 2010 

Priester (88) gehoord in verjaarde misbruikzaak

NRC

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft in een oude zaak rond seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk een priester gehoord. In een bejaardentehuis in Wijchen, bij Nijmegen, is vorige week woensdag de 88-jarige pater Jan N. ondervraagd door de zedenpolitie van het korps Haaglanden.

Het gesprek is uitzonderlijk, omdat de feiten in deze 35 jaar oude zaak strafrechtelijk verjaard zijn. Dat er toch politiewerk van gemaakt is, komt omdat een slachtoffer onlangs om informatie gevraagd heeft, zegt het parket. „Het dossier over deze misbruikzaak is vernietigd. Daarom hebben we de priester gehoord. Daar heeft hij vrijwillig aan meegewerkt.”

De priester, lid van de congregatie van salesianen van Don Bosco, misbruikte in de jaren zeventig minderjarige jongens in een jeugdcentrum van Don Bosco in Rijswijk. De politie kwam erachter en pakte de priester in 1979 op. Hij bekende, maar hoefde niet voor de rechter te verschijnen. Waarom destijds tot seponering is besloten, kan het parket niet zeggen, omdat er geen dossier meer is.

Terneuzen

Ondanks het misbruik werd Jan N. in 1984 pastoor in Terneuzen. In die functie misbruikte hij opnieuw minderjarige jongens. In 1990 werd de priester hiervoor door de rechtbank veroordeeld.

Het gesprek met de bejaarde priester volgde op een vraag van een van zijn Rijswijkse slachtoffers. Die deed onlangs bij het parket navraag naar de afhandeling van een aangifte tegen Jan N., die hij in 1998 had gedaan. De aangifte bevat aanwijzingen dat de priester mogelijk deel uitmaakte van een pedofiel netwerk. Pater Jan nam het slachtoffer als tienjarig jongetje een weekeinde mee naar de Belgische badplaats Knokke. Volgens het slachtoffer is hij daar door vier andere mannen in een woning misbruikt.

Bronnen rond het onderzoek melden dat de priester afgelopen woensdag erkend heeft het Haagse slachtoffer misbruikt te hebben. Of er nieuwe feiten aan het licht zijn gekomen, is niet bekend. Het parket wil niet zeggen wat het gesprek heeft opgeleverd.

Onthullingen

De aandacht voor seksueel misbuik in de Nederlandse katholieke kerk begon in februari dit jaar met onthullingen over de salesianen. Leden van deze congregatie bleken zich te hebben vergrepen aan jongens uit het internaat Don Rua in ’s-Heerenberg.

De arrondissementsparketten in het land hebben sinds februari twintig aangiften van seksueel misbruik door katholieke geestelijken ontvangen. Negentien zaken zijn verjaard. In één zaak, die van de voormalig deken van Den Haag, Jan K., wordt bekeken of strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.