Orde zweeg over misbruik pater
18 januari 2011 

Orde zweeg over misbruik pater

De Gelderlander

TERNEUZEN – De orde der Salesianen van Don Bosco heeft het bisdom Breda niet gewaarschuwd voor de later voor misbruik veroordeelde pater uit Terneuzen, terwijl men op de hoogte was van het feit dat hij in Rijswijk al drie jongens had misbruikt.

De orde schreef zelfs een lovende aanbevelingsbrief voor de man voordat hij in Terneuzen werd benoemd.

Dat bleek gisteren uit de getuigenis van overste Herman Spronck van de orde voor de Middelburgse rechtbank. De pater werd na het misbruik in Rijswijk in de luwte geplaatst, maar mocht in 1985 pastoor worden in Terneuzen.

Slachtoffer
De zaak is aangespannen door het slachtoffer dat als dertienjarige jongen door de pater werd misbruikt. Hij wil dat de rechtbank bepaalt of het bisdom aansprakelijk is. Bisschop Hans van den Hende getuigde gisteren ook.

Belangrijk
at een bisschop en een overste getuigen in een misbruikzaak is voor slachtoffers van het misbruik binnen de kerk een uiterst belangrijke stap, zegt kerkhistoricus en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Peter Nissen. „Het geeft inzicht in de communicatie tussen katholieke leiders over het misbruik. Wat hebben ze geweten? Wat hadden ze kunnen weten? Wat hebben ze gedaan?”

Het is mogelijk dat na deze zaak nog vele zaken volgen waarin bisschoppen moeten getuigen, zegt Nissen. „Nederland loopt wat dat betreft achter op landen als de VS, Ierland en Canada waar dit al jaren gebeurt.”

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.