Ook huiszoeking bij kardinaal Danneels
24 juni 2010 

Ook huiszoeking bij kardinaal Danneels

Telegraaf

BRUSSEL – De Belgische justitie heeft donderdag huiszoekingen verricht bij kardinaal Godfried Danneels en het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Dat maakte het parket bekend. Justitie is op zoek naar pedofiliedossiers die zouden zijn achtergehouden.

Er is ook een huiszoeking uitgevoerd bij de commissie-Adriaenssens, die seksueel misbruik door geestelijken onderzoekt. Justitie nam alle 475 dossiers mee. Voorzitter Peter Adriaenssens liet weten geschokt te zijn over de gang van zaken en de inval niet te begrijpen. De commissie beslist maandag of ze haar werk nog wel wil voortzetten. Volgens Adriaenssens is de privacy van de slachtoffers geschonden.

Agenten vielen in de ochtend het aartsbisschoppelijk paleis en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen binnen. De politie zette de buurt af en gebruikte breekijzers om binnen te komen, aldus Vlaamse media.

Later in de middag was er een huiszoeking in de woning van kardinaal Danneels. Hij is de voormalige aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Danneels werd volgens zijn woordvoerder „niet actief verhoord” tijdens de huiszoeking. Wel werd zijn computer meegenomen. Agenten boorden ook in muren, maar er werd niets gevonden, aldus de zegsman.

Danneels verleende volgens zijn woordvoerder alle medewerking aan de huiszoeking. „De kardinaal vindt dat de rechtsgang zijn normale verloop moet kennen, hij heeft daar niets op tegen.”

„We hebben bij het parket een aantal verklaringen gekregen die verband houden met het seksueel misbruik van kinderen binnen de schoot van de kerk”, verklaarde Jean-Marc Meilleur van het parket. Volgens hem was de huiszoeking het gevolg van een onlangs gestart onderzoek. Het gaat om zaken die dateren uit het verleden, voegde hij eraan toe.

De krant De Standaard berichtte op basis van anonieme bronnen dat het gerecht op zoek was naar dossiers in het aartsbisschoppelijk paleis die aan de commissie-Adriaenssens hadden moeten worden overgedragen en doelbewust zouden zijn achtergehouden. „Dat zou wijzen op een doofpotaffaire”, aldus de krant.

In België wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar kindermisbruik door geestelijken van de Rooms-Katholieke Kerk. De schok was groot toen in april bisschop Roger Vangheluwe van Brugge ontslag moest nemen. Hij bekende een jongen uit zijn directe omgeving jarenlang seksueel te hebben misbruikt.

De kerkelijke autoriteiten spraken toen van een zwarte dag voor de Belgische kerk. Aartsbisschop André-Joseph Léonard zei dat de Rooms-Katholieke Kerk met het ontslag van Vangheluwe duidelijk wilde maken „dat er in deze problematiek geen middenweg bestaat”.

Hierna kwam een stroom aan klachten over seksueel misbruik door geestelijken binnen. Tientallen mensen meldden zich bij de commissie-Adriaenssens. Het betrof vooral zaken die zich lang geleden hebben afgespeeld. De kerk gaat nu regels opstellen voor priesters en andere geestelijken die werken met kinderen, adolescenten en kwetsbare volwassenen.

Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.