Onverwachte gevolgen van de helmplicht
23 januari 2023 

Onverwachte gevolgen van de helmplicht

Eerder schreven we over de helmplicht voor snorfietsrijders die op 1 januari ingegaan is. Dit heeft een hoop andere dingen als gevolg dan misschien vooraf gedacht. Er is eind vorig jaar een petitie gestart met de naam ‘Draai de helmplicht voor snorfietsen terug’. Op 6 december is deze petitie (die nu 60.850 keer ondertekend is) aangeboden aan de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Op 16 januari heeft minister Mark Harbers op deze petitie gereageerd. Gezien de veiligheid blijft hij achter de helmplicht staan.

Blauwe en gele kentekenplaten

Een snorfiets heeft een blauw kenteken. Een blauw kenteken betekent dat je maximaal 25 kilometer per uur mag rijden. Er zijn nu veel mensen die hun snorfiets met blauw kenteken om willen laten bouwen naar een bromfiets. Een bromfiets heeft een geel kenteken. Voertuigen met een geel kenteken mogen maximaal 45 kilometer per uur rijden. Deze verandering is voor iemand met verstand van scooters niet heel moeilijk. Tot 1 januari wilden veel mensen een blauw kenteken omdat hier geen helm verplicht was. Nu je bij beide kentekens een helm moet dragen, is het voordeel van een blauw kenteken voor veel mensen verdwenen.

Jonge weggebruikers: fatbikes zijn vette versie van de fiets

Een andere optie die vaak als oplossing gezien wordt, is de fatbike. Een fatbike is een elektrische fiets met brede banden. Deze fiets komt steeds vaker voor. Vooral jongere weggebruikers kiezen nu eerder voor een fatbike dan voor een snorfiets. Een fatbike gaat ongeveer 25 kilometer per uur. Net als de oorspronkelijke snorfiets. Alleen is de fatbike een fiets. Dit betekent dat je niet verplicht een helm hoeft te dragen. Ook heb je voor een fatbike geen rijbewijs nodig en hoef je geen bepaalde leeftijd te hebben voordat je er een mag kopen.

Ongekend gevaar

Net als een snorfiets is een fatbike best gemakkelijk op te voeren. Dan kunnen ze vaak tot 45 kilometer per uur. Volgens de politie zien agenten steeds vaker opgevoerde fatbikes. Dit is niet alleen erg gevaarlijk voor de persoon die erop rijdt. Ook voor andere weggebruikers levert dit gevaar op. In veel gevallen zijn deze fietsen niet verzekerd. Tegelijkertijd gebeuren er veel ongelukken mee. Als degene die op een onverzekerde fatbike rijdt het verkeersongeval veroorzaakt, moet hij of zij voor de kosten opdraaien.

Ben jij het slachtoffer van een verkeersongeval dat veroorzaakt is door iemand op een fatbike? Dan heb je het recht op schadevergoeding. Een letselschade advocaat van SAP kan je helpen bij alle procedures en mogelijkheden. Je kunt vrijblijvend en gratis contact opnemen om te bespreken wat jouw mogelijkheden zijn.



Uw verhaal samen met ons bespreken?

Dat kan geheel vrijblijvend!

Tijdens dit gesprek delen wij graag onze kennis en overleggen we de aanpak.

Indien nodig stappen we voor u naar de rechter.